IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Мъфини с боровинки

7 септември 2019 12 00

Кой не обича лилавия плод?

Istockphoto

Боровинките са един от плодовете на лятото, който ядем с удоволствие. Освен че ги похапваме пресни, ние често ги замразяваме, за да имаме за различни десерти през зимата. Правим от тях и вкусно сладко. 

Има много рецепти за кекс или чийзкейк със сладко от боровинки. Но за тази, която ви представяме днес, ще ни трябват пресни, току що откъснати от гората (според възможностите, разбира се). С тях ще станат чудесни мъфини, които може да направите за семйната закуска през уикенда или почерпка за важни гости. 

Необходими съставки: 

200 г пресни боровинки
200 г брашно
80 мл олио
140 г захар
100 мл прясно мляко
1 яйце
2-3 супени лъжици кафява захар (може и пудра захар)
пакет бакпулвер
1 ч.л. канела
80 мл олио
щипка сол

мъфини

IStockphoto

Начин на приготвяне: 

Вземете подходяща купа и в нея пресейте брашното. Добавете бакпулвера и разбъркайте хубаво. След това захарта, солта и канелата.

Яйцето, олиото и млякото разбийте в отделен съд. После изсипете сместа при сухите съставки и отново разбийте с миксера. 

След като получите хомогенна смес, прибавете свежите боровинки, които предварително сте почистили и измили хубаво с вода. Разбъркайте внимателно с лъжица. 

Вземете любимите формички за мъфини и разпределете сместа в тях. Ако не ползвате специални хартийки, намаслете леко дъното на всяка от кошничките. 

Не пълнете до горе, а сложете до половината, защото тестото се навдига бързо. Отгоре поръсете с кафява захар (може и с пудра захар след изпичането). 

След като сте загрели предварително фурната на 200 градуса, пъхнете формичките и ги печете за около 15-20 минути. Накрая ги проверете с клечка за зъби. Ако по нея има тесто, ги оставете за още малко, но все пак не прекалявайте, за да не станат прекалено сухи. 

Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари