По време на Коледните пости картофите са един от продуктите, който най-често се използва за приготвянето на ястия без месо. Въпреки че съдържат голямо количество въглехидрати, те са предпочитани от много българи. При това се приготвят бързо и лесно.
Ако сте гладни и не искате да висите с часове над печката, може да обелите малко картофи, да ги смесите със сезонни зеленчуци и подправки, след което да ги запечете на фурна.
Днешната ни постна рецепта е семпла и вкусна.
Вижте какво ще ви е необходимо:
– 6-7 броя средно големи картофа;
– 1 стрък праз;
– чери домати;
– 1 ч. л. пушен червен пипер;
– черен пипер на вкус;
– няколко щипки чубрица;
– 2-3 клончета розмарин;
– сол и зехтин на вкус.
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво картофите и ги обелете. Хубаво е да си приготвите съд с вода, в който да ги поставяте, за да не почернеят.
След като нарежете картофите на средни парчета, ги поставете в по-широка тава за печене. Залейте ги с малко зехтин и объркайте с лъжица. Може да ползвате и масло.
Изсипете подправките и отново разбъркайте. Може да ползвате и готов микс.
Загрейте фурната и сложете картофите за около 10 минути. Сипете малко вода и след като поемат от нея, може да сложите чери доматите между тях. Запечете на горна и долна фурна до зачервяване.