Оказва се, че вещества в черния шоколад, наречени флавоноиди, помагат и укрепват сърдечно-съдовата система и нормализират кръвното налягане. Това показват изследвания на Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания.
Предишни проучвания също предполагаха, че храни богати на флавоноиди, сред които различни плодове, зеленчуци, чай, червено вино, включително и шоколад са полезни за сърцето. Това изследване обаче е първото, което конкретно доказва лечебния ефект на натуралния шоколад върху намаляването на кръвното налягане и укрепването на сърдечно-съдовата система.
За момента учените обаче се въздържат да дадат точни препоръки относно консумацията на шоколад при изброените проблеми. Диетолозите предупреждават да не се забравя, че шокалaдът е силно наситен на мазнини и е калоричен.
Изследванията обаче покзали, че при консумацията на 100 гр. натурален шоколад на ден, опасните стойности на кръвното налягане се нормализират.
Учените предупреждават, че флавоноидите в млечния шоколад са в незначителни количества. Те се срещат във висока концентрация в натуралния шоколад, който обаче не е особено популярен заради
сладко-горчивия си вкус.
Натуралният шоколад е полезен за сърцето
20 юли 2005 09 06Натуралният шоколад не само може да разтопи душата ви, но може и да ви предпази от сърдечни заболявания.

Сподели
Коментари


Още от Новини
Коментари
