IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антонио Бандерас на 50

9 август 2010 10 13

Припомнете си най-силните моменти от живота му

Снимка: Getty Images/ Guliver

Снимка: Getty Images/ Guliver

На 10 август една от на-големите звезди на своето поколение, испанският актьор Антонио Бандерас става на 50 години.

"Много добре се чувствам на 50 години - твърди Бандерас. - Хвърлям поглед назад и виждам толкова лица и хора, с които се е пресичала съдбата ми. Не знам дали на 60 или на 70 години ще се чувствам все така добре, но сега ми е хубаво."

Бандерас е роден на 10 август в Малага, Испания.

Баща му е бил полицай, а майка му - учителка. Като дете Антонио има амбиции за футболна кариера, но се отказва, след като на 14-годишна възраст си чупи крака.

В ранните си години Антонио отива в Мадрид, за да се пробва като актьор в испанското кино.

Актьорската си кариера започва с участието си във филмите на Педро Алмодовар - "Laberinto de pasiones" (1982), "Матадор", "La Ley del deseo" (1987), "Жени на ръба на нервна криза" и "Ела, завържи ме!".

Именно на Алмодовар дължи славата си в онези ранни години в Испания.

Международният успех на "Жени на ръба на нервна криза" привлича вниманието на американската публика към Бандерас.

Той прави филмовия си дебют в Холивуд през 1992 г. с ролята на млад кубински музикант в "Кралете на мамбото".

Когато е избран за филма, Бандерас още не говори английски и трябва да научи всички свои реплики фонетично.

"Кралете на мамбото" е трамплин на Бандерас към значителни поддържащи роли в четири големи филма за две години: "Филаделфия", "Къщата на духовете", "Интервю с вампир" и "Маями".

Първата му главна роля в американски филм идва през 1995 г. с "Десперадо" на Робърт Родригес, след който се снима във "Внимавай с непознати", "Атентатори", "Четири стаи" и "Two Much" (1996, режисьор Фернандо Труеба).

Бандерас печели овациите на критиката за актьорския и певческия си талант в ролята на Че, партнирайки на Мадона в адаптацията за големия екран на режисьора Алън Паркър по мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс "Евита".

Ролята му донася номинация за "Златен глобус" през 1996 г. за най-добър актьор в мюзикъл.

Една от ролите, с които е най-добре познат на публиката, е превъплъщението му в Зоро във филмите "Маската на Зоро" (1998) и "Легендата за Зоро" (2005).

Бандерас бил привлечен от "Маската на Зоро", защото му давал възможност да изиграе единствения истински испански герой, създаден от Холивуд.

"Познавах образа, защото телевизионният сериал с Гай Уилямс бе излъчен през 60-те години в Испания", казва той.

"Гледах го с удоволствие като малък и си представях, че съм Зоро. Когато се появи възможността да изиграя тази роля, не се поколебах да кажа "да".

Съвместната работа на Антонио Бандерас с Робърт Родригес не приключва с филма "Десперадо". Бандерас участва също във филмите от трилогията "Деца шпиони", както и в третата част на трилогията за Мариачи - "Имало едно време в Мексико".

През 1996 г. Антонио Бандерас се развежда с първата си съпруга Ана Леса след 8-годишен брак. През същата година той се жени за актрисата Мелани Грифит.

В края на 2007 г. идва в България за снимките на американския екшън "Кодът".

Да е жив и здрав и да ни радва още дълго. Оле и хоп в галерията! 

КоментариКоментари

silviaii ( преди 13 години )
Подсетихте ме, че скоро не съм гледала 'Интервю с вампир'. Предстои.Sunnny, права си за НЕскандалността на европейските звезди.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
MilliVanilli ( преди 13 години )
Bate Toni e pich, vse go pomnq kak svireshe na kitara vyrhu edin bar v Desperado "soy un hombre muy honrado, que me gusta lo mejor ..." ^^
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Той, заедно с Моника Белучи и Пенелопе Круз са доказателството, че европейците са си европейци. Да сте чули скандал на европейски актьор? Аз не
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар