IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз III официално сяда на трона на 3 юни

6 октомври 2022 17 40

Той е най-възрастният аристократ, коронован за крал в британската история

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

И неговото време дойде! Крал Чарлз III официално ще прегърне титлата си и ще седне на британския трон на 3 юни 2023 г. в Уестминстърското абатство, Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Източници от двореца казаха, че по план церемонията трябва да се състои точно на този ден, но все още няма 100% гаранция.

За разлика от церемонията на майка му, тази на Чарлз ще бъде много по-малка и по-скромна от предишните.

Въпреки че Чарлз се възкачи на трона два дни след като кралица Елизабет II почина на 96 години от старост, церемонията през юни ще отбележи началото на управлението му като монарх. Кралицата Камила Паркър-Боулс също ще бъде коронована заедно с него. Чарлз, който ще бъде на 74 години до началото на церемонията, ще бъде най-възрастният човек, коронясан за крал в британската история.

По традиция бъдещият монарх ще седи на трона, наречен Коронационният стол, докато държи скиптъра и жезъла на суверена, които представляват неговия конституционен контрол над нацията, и кълбото на суверена, което представлява християнския свят.

След като бъде помазан с миро, благословен и осветен от висши духовници, на главата на Чарлз ще бъде поставена короната на свети Едуард, което официално ще го направи крал.

След това той, както и кралицата-консорт, ще се обърнат към нацията от балкона на Бъкингамския дворец.

На 10 септември Чарлз беше провъзгласен за управляващ монарх на Обединеното кралство и Британската общност.

Тогава той каза: „Царуването на майка ми беше несравнимо по своята продължителност, всеотдайност и преданост. Дори когато скърбим, ние благодарим за най-верния живот. Дълбоко осъзнавам това голямо наследство и задълженията и тежките отговорности на суверенитета, които сега преминаха към мен.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари