IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ново лекарство за профилактика на мигрена

9 септември 2005 15 02

Въпреки че все още не са известни причинителите на мигрената, съвременната медицина разработва лекарства, които да подобрят състоянието на болните и да облекчат симптомите

Има ново лекарство за профилактика на мигрена

Целта им е да се намали честотата, тежестта и продължителността на мигренозните пристъпи, както и да подобри ефекта от лечението по време на пристъп.

Медикаментът Топамакс на фармацевтичната компания Janssen Cilag е най-новото средство за профилактично лечение на мигрена. Той е от групата на невромодулаторите, които са създадени първоначално за лечение на епилепсия.

В ниски дози Топамакс има профилактичен ефект при мигренозни пристъпи. Той се “намесва” във фините механизми на регулация като стабилизира активността на нервната клетка. Клиничните изследвания показват, че употребата му значително намалява пристъпите на мигрена.

Медикаментът помага да се намали честотата на пристъпите на мигрена и удължава периодите на дни без пристъпи. Жените, които са употребявали лекарството, съобщават и за един страничен желан ефект – постепенно лишаване от излишните килограми.

Успешното противодействие на мигрената зависи не само от лекарствата, но и от начина на живот. Успешни методи могат да бъдат избягването на отключващите фактори, някои спортове, психотерапията и техниките за релаксация.

Десет неща, които трябва да знаете за мигрената

КоментариКоментари