IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мускули... и маса на национално ниво

19 септември 2005 10 22

Най-вълнуващата и очаквана категория на Републиканското първенство по културизъм, фитнес и бодифитнес 2005 беше тази на “големите момчета” - културизъм за мъже над 90кг

Мускули... и маса на национално ниво

Да си запълните неделния следобед с гледане на мускулести мъжаги сигурно ви звучи много добре, особено ако сте от женски пол. Аз не съм, но въпреки това Републиканското първенство по културизъм, фитнес и бодифитнес за 2005 ми се стори интересна алтернатива на активната почивка пред телевизора. Затова малко преди 16:30 бях част от малобройната, но ентусиазирана публика в зала Универсиада.

Въпреки цялата еуфория, първенството започна с минута мълчание в памет на наскоро починалия Цветко Цветков – многократен републикански и балкански шампион по културизъм. След отдадената почит, същинското шоу можеше да започне.

Tака и стана. Състезанието започна под звуците на Queen и категорията фитнес-жени, където имаше само две претендентки, и то от един и същи спортен клуб – Universal-София. След позирането и волното съчетание, победителка стана Мая Пеева, а втора остана Деси Петрова.

Малко повече аплодисменти (чудно за мен, все пак повечето в залата бяха мъже... може би заради конкуренцията...?!) събра следващата категория –културизъм мъже до 70кг. Тук спорно първо място бе отсъдено за Гюлтяй Мустафа от Мегашанс- Шумен, а сребърният медал остана за варненецът Герасим Драгиев. Според мен, а и според повечето в залата, ако се съди по бурното неодобрение, с което бе посрещнато съдийското решение, Герасим беше в по-добре форма от шампиона.

За разлика от предходната категория, при 80-килограмовите културисти, решението беше единодушно – победител стана Стоян Вергилов от спортен клуб Титан-Бургас. В по-горния клас – до 90 кг., победата заслужи Никола Николов от спортен клуб Ер200-Добрич.

Въпреки че беше единствената състезателка в категорията си ( културизъм-жени ), Милена Тевилова представи съчетанието си и си получи заслужен златен медал от главния секретар на Българската Федерация по фитнес и културизъм Румен Николов-Биджи.

При награждаването и поуздауна ( атрактивното позиране за публиката), водещият, рискувайки поста си във федерацията, се пошегува, че е по-добре секретарят да не се съблича, защото за публиката ще е трудно да прецени кой е мъжът в тази смесена двойка.

С много голям интерес се очакваха категориите бодифитнес за жени и мъже, защото такива призове щяха да се връчват за първи път в България. Победителка и първа носителка на титлата Републикански шампион на България по бодифитнес стана Нина Стоилова от спортен клуб Мусаши-София, а при мъжете златния медал взе Валентин Петков от спортен клуб Universal-София.

Най-вълнуващата и очаквана категория беше тази на “големите момчета” - културизъм за мъже над 90кг, въпреки че победителят беше ясен отдавна – Димитър Димитров от спортен клуб Universal-София, който тежеше над 110 кг и нямаше никаква конкуренция, както за титлата тук, така и за приза Абсолютен шампион (който се присъжда на най-добрия от шампионите в отделните категории културизъм).

Още отличия се раздадоха в категориите смесени двойки (златни медали за Милена Тевилова и Борислав Мухтаров) и културизъм за ветерани, където победител стана Панчо Петров от клуб Нигер-София, а заслужени аплодисменти получи и третият – 58-годишният Здравко Петров.

Победителят при най-тежките и най-възрастният участник в конкурса. Снимки: Tialoto.bg

КоментариКоментари