IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Яденето на салами и червени меса може да предизвиква диабет

10 ноември 2004 09 01

Червените и преработените меса като кренвиршите и саламите вероятно увеличават риска от диабет, показва ново американско изследване.

Яденето на салами и червени меса може да предизвиква диабет

Американски лекари открили, че хората, употребяващи типично “западни” храни като хот дог, салами, бял хляб, пържени картофи са 50% по-застрашени да развият диабет за период от 14 години, в сравнение с хора, употребяващи минимални количества от тези продукти.

Най-голям обаче се оказва рискът при консумация на преработени месни продукти и червени меса, са категорични учените в своето проучване, цитирано от Ройтерс.

Преработените меса се обработват при високи температури, при които се образуват субстанции, предизвикващи диабет.

В мащабното научно изследване са участвали 70 000 доброволци, чието здравословно състояние е било наблюдавано през последните 14 години.

В началото на изследването всички са били напълно здрави. В края на експеримента 2700 души са заболели от диабет, като тези хора са се хранели в големи количества с колбаси и преработени меса.

КоментариКоментари