IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздухът в автомобила е по-вреден от този на оживено кръстовище

19 октомври 2005 11 48

Оказва се, че е по-малко вредено да се разхождате по оживено кръстовище и да вдишвате изгорелите газове на автомобилите, отколкото да се возите в добре климатизиран автомобил, показва ново американско проучване.

Въздухът в автомобила е по-вреден от този на оживено кръстовище

Робърт Бейкър от Aмериканската асоциация за качествен въздух в затворени помещения казва, че въздухът в купето на автомобилите съдържа повече вредни вещества отколкото изпускат ауспусите на колите.

Това се дължи на комбинацията между преминалия през климатика въздух от вън, комбиниран с химическите вещества на седалките, озвучителната система и освежителите за въздух в колата.

Най-големият замърсител на въздуха в колата обаче се оказват самите хора. С всяко издишване или докато говорим, ние отделяме огромни количества бактерии и вещества, Колкото повече хора стоят заедно в затворено помещение, толкова по-вреден за дишане става въздухът.

„Вътрешността на колата не се прочиства от самосебе си, за разлика от откритите места, където непрекъснато има движените на въздушните маси“, обяснява Бейкър в сайт, посветен на чистота на въздуха.

Дългото возене в недобре проветрена кола може да доведе до дихателни проблеми и дори рак. Най-доброто решение е да се отварят широко прозорците на автомобила, когато пътувате извън населените места.

КоментариКоментари