IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венета Райкова и Ирина Флорин избягаха от остеопорозата

20 октомври 2005 12 55

Венета Райкова, Лили Игнатова, Ирина Флорин и Деси Мандели пробягаха едни от последните километри по фитнес пътечката на националната благотворителна кампания „Избягай от остеопорозата”.

Венета Райкова и Ирина Флорин избягаха от остеопорозата

Пътечката тръгна на 13 октомври от Министерство на здравеопазването и обиколи шест града - Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. На 20 октомври, Световен ден за борба с остеопорозата, фитнес пътечката се завърна от турнето си в София.

Столичани все още могат „да избягат” от остеопорозата като повървят до 19 ч. днес по поставените на три възлови места пътечки – пред кино „Одеон“, над 1-ва метростанция до „Булбанк” и пред билетния център на НДК. За всеки 100 м. „Обединена Млечна Компания” дарява по 1 лв. за закупуване на апарат за измерване на костната плътност.

Кампанията събра общо 1850 лв. от Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. В тези градове общо са пробягани 185 км. Най-много е избягал от остеопорозата Пловдив – 49 км. На второ място се нарежда Бургас – с 39 км. Най-малката участничка в кампанията е от Бургас.

Михаела Славова е само на годинка и шест месеца, но извървя цели три метра. Най-възрастната участничка, 82-годишната леля Нели, е от Плевен. В Русе по фитнес пътечката повървя и Любен Дилов – син.

Кампанията „Избягай от остеопорозата” се организира от „Обединена Млечна Компания», с подкрепата на асоциация “Жени без остеопороза”, Министерство на здравеопазването, Държавната агенция за младежта и спорта и БИБА. Патрон на кампанията е г-жа Зорка Първанова.

Движението беше обявено като превантивна мярка на годината от Международната фондация на остеопорозата (IOF). Остеопорозата е на трето място по смъртност след сърдечносъдовите заболявания и рака. Профилактиката е лесно изпълнима и включва редовни движения, здравословно хранене и приемане на калций.


Венета Райкова и Ирина Флорин се включиха в борбата с остеопорозата. Снимки: Веритас ПР

КоментариКоментари