IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 1.5 млн. българи страдат от затлъстяване и свръхтегло

2 ноември 2005 12 39

Близо милион и половина българи страдат от свръхтегло или от затлъстяване, заяви доц. Светослав Ханджиев от болница"Цар Борис Трети" по време на съпътстващ семинар в рамките на Осмото национално изложение "Алея на здравето".

Почти 1.5 млн. българи страдат от затлъстяване и свръхтегло

Съотношението на затлъстелите - жени - мъже, е 3 към 2, обясни той. България е на пето място в Европа по броя на пациенти, страдащи от затлъстяване, а децата между 11- и 18-годишна възраст се нареждат на 6-о място сред връстниците си от останалите европейски държави, посочи доц. Ханджиев.

Очаква се страдащите от наднормено тегло и затлъстяване в Европа и в света да се увеличат поради нерационално хранене, обездвижване и психосоциален дисстрес.

През втората половина на 20-и век в България се се консумирали 7 пъти над нормата свинско месо, 4 пъти повече алкохол, 5 пъти повече захар и 3 пъти повече сол. С 27 процента над необходимото е била консумацията на хляб, като същевременно с 4 пъти е намаляла консумацията на мляко и с 32 процента – на зеленчуци, добави доц. Ханджиев.

Профилактиката на затлъстяването започва от вътреутробната възраст на човека. Жената не трябва да наддава повече от 10-15 кг по време на бременността си. В детските градини и в училищата трябва да се създават навици на децата за правилно хранене и физическа активност, каза още той.

Изследванията сочат, че поради наднормено тегло настъпват промени в кръвоносните съдове вече и при 10-годишни деца. Специалистът препоръчва 60 минути ходене пеша на ден при желание за запазване на теглото и 90 минути - за редукция на теглото.

КоментариКоментари