IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжете пишат кратки и саркастични sms-и, жените – дълги и пространни

15 ноември 2005 11 49

Текстовите съобщения, изпращани от мъже, са по-кратки и изпълнени със сарказъм и псувни, отколкото тези, писани от жени, съобщи ВВС, цитирайки изследване на университета Халъм в Шефийлд.

Мъжете пишат кратки и саркастични sms-и, жените – дълги и пространни

Съобщенията обаче стават по-дълги, когато мъже пишат на жени. Според д-р Саймън Йейтс, ръководител на проучването, в своите sms-и жените изразяват повече „подкрепа и привързаност“.

„И двата пола са се адаптирали към технологията по малко по-различен начин, така че да удовлетворят собствените си комуникационни нужди“, обясни той.

Анализът на съобщенията показва, че хората развиват свой собствен „етикет“ на комуникиране.

Мъжете например са готови да се засипват един друг със съобщения, изпълнени с агресия, „сарказъм, псувни и хумор на сексуална основа“. Те обаче променят стила на писане, когато sms-ът е предназначен за жени. Тогава силният пол пише по-дълги и съществени съобщения.

Изследователите са открили още, че хората използват sms-ите, за да превключват между различни „идентичности“. Когато са навън с приятели, повечето от нас предпочитат да пратят sms на партньорите си, вместо да му/й се обаждат.

Установено е още, че много хора се дразнят от необмислената употреба на мобилни телефони, т.е. несъобразяването с околните, когато телефонът звъни силно или с дразнеща мелодия.

КоментариКоментари