IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червеното вино и бамбукът ни помагат да живеем по-дълго

30 юли 2004 13 11

Ресвератролът, една от съставките на червеното вино, известна на учените със своето положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, удължава продължителността на човешкия живот, показват резултатите от изследване.

Червеното вино и бамбукът ни помагат да живеем по-дълго

Това вещество се съдържа в големи количества в повечето сортове грозде, а също и в бамбука, и представлява вид полифенол (антиоксидантно вещество), което ограничава образуването на свободни радикали в организма.

Изследванията, водени от професор Дейвид Синклер от Медицинския факултет на Харвард и проучванията, извършени от университет в Кънектикът, показват, че въпросната субстанция забавя стареенето на клетките и спомага за постигане на дълголетие без да нарушава плодовитостта или сексуалната активност.

Ентусиазирани от представените резултати, компании от фармацевтичната индустрия, разработиха специален лекарствен продукт, който предстои да бъде пуснат на пазара. Хапчето, съдържащо ресверетрол, ще се предлага на потребителите, които желаят да удължат продължителността на живота си, без да се налага да се подлагат на опияняващото въздействие на алкохола.

Благодарение на химическия си състав виното и бамбукът имат и други полезни действия.

Така например 1-2 чашки червено вино на ден помагат при простудни заболявания, а според американски учени засилват паметта, като имат и благоприятно въздействие върху способността за ориентиране.

Ресвератролът освен това възпрепятства възникването на раковите клетки и метастазирането в органите.

Що се отнася до положителното въздействие върху сърдечно-съдовата система, доказателство за влиянияето на веществото са всепризнатите любители на виното – французите. Въпреки честото консумиране на тлъста храна, във Франция честотата на сърдечно-съдовите заболявания е от най-ниските в света.

КоментариКоментари