IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отиде си г-жа Cosmopolitan

14 август 2012 12 19

Основателката на империята Cosmopolitan Хелън Гърли Браун почина на 90 години

Хелън Гърли Браун, Снимка: Cosmopolitan

Хелън Гърли Браун, Снимка: Cosmopolitan

След кратко боледуване и хоспитализация почина Хелън Гърли Браун, легендарната основателка и главна редакторка на списание Cosmopolitan, която заемаше тази длъжност до смъртта си и управляваше международните издания на списанието.

В момента има 64 международни издания на Cosmopolitan и това е най-популярното женско списание в световен мащаб.

Хелън Гърли Браун дойде в България, за старта на българското издание, преди 8 години заедно със съпруга си - прочутият продуцент Дейвид Браун, чието име стои зад проекти като „Челюсти" и „Да возиш мис Дейзи". Тогава на 82 години Хелън накара всички да онемеят, защото танцува до зори на партито в Бояна и участва в Шоуто на Слави. Много хора ще я запомнят точно с тази телевизионна поява. Когато сценаристите ѝ предложиха да не слиза по прочутите вити стълби, тя направо се обиди и не само се спусна по тях, но и го направи със смели танцови движения, които дори момичетата от балета не биха си позволили да повторят.

Снимка: Cosmopolitan

Хелън Гърли Браун е в световната класация за 25-те най-влиятелни жени и за изключителни заслуги към журналистиката е удостоена с „Почетната награда на Американската общност на издателите на списания" през 1996 г. Издателите на списания в Америка ѝ присъждат през 1995 г. наградата „Хенри Джонсън Фишър". Това не е просто най-престижното звание, което един издател на списание може да получи – преди Хелън Браун този приз никога не е бил присъждан на жена.

Успехът при нея е извоюван – израснала в Арканзас, тя започва работата си като секретарка в рекламна агенция, където след години работа прави впечатление и става копирайтър, а след това и в един от най-скъпо платените копирайтъри в САЩ. Нарежда се в престижната листа на „Коя коя е сред американските жени" („Who's Who Of American Women").

Снимка: Cosmopolitan

Нейни са прочути реплики като „Добрите момичета отиват в рая, лошите – където си поискат"; „Сексът е едно от трите най-важни неща на света, но и аз не знам кои са другите две" и „Парите не могат да ти донесат щастие, но поне ще ти помогнат да бъдеш нещастна в разкош".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари