IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черното е злато на Олимпиадата в Торино

20 февруари 2006 14 28

Кънкобегачът Шани Дейвис стана първият чернокож златен медалист на Зимна Олимпиада, а роден в Ямайка състезател грабна сребро на бобслей

Черното е злато на Олимпиадата в Торино

Чернокожи атлети се превърнаха в истинска сензация на Олимпиадата в Торино.

Първи леда „пропука“ американецът Шани Дейвис. Той стана първият чернокож спортист, спечелил златен медал на Зимни Олимпийски игри.

Дейвис се записа в историята с победата си на 1000 метра бързо пързаляне с кънки в събота. На второ място след него остана друг американец, Джоуи Чийк, който спечели на 13 февруари златния олимпийски медал на 500 метра.

23-годишният Дейвис освен олимпийски шампион на 1000 метра, също така е световен рекордьор в дисциплината. Дейвис е и основният фаворит за състезанието на 1500 метра във вторник

Роденият в Чикаго спортист от малък се запалил по кънките. На ледената писта той бил единствения чернокож, като неговите приятели и близки му се чудели как може да се състезава само с бели.

„Всички ми казваха, Шани, момче ти живееш в града на Майкъл Джордан, кънките са спорт за бели. Откажи се“, казва Дейвис.

„Спортът на Майкъл Джордан се играе навсякъде по света, а аз имах шанса да пробия в кънките. Предизвикателството беше голямо. Може би аз ще стана Майкъл Джордан в бързото пързаляне с кънки“, добавя Шани.

След успеха на Дейвис Игрите бяха превзети на абордаж от още един чернокож състезател.

Колкото и куриозно да звучи, бившият състезател по бобслей за Ямайка, а сега част от канадския отбор, стана олимпийски медалист.

Ласелес Браун който се състезаваше за родината на Боб Марли от 1999 до 2004 г., помогна на новата си родина да спечели среброто на двойка бобслей в неделя вечерта.

Браун получи канадско гражданство само месец преди Игрите в Торино, но достойно защити авторитета на новата си родина.

31-годишният Браун е едва вторият чернокож състезател по бобслей, който печели олимпийски медал, след Вонета Флауърс, която спечели златен при двойките жени на Олимпиадата в Солт Лейк сити преди четири години.

„Благодаря на Канада, че ме прие за свой гражданин и това ми донесе възможността да стана олимпийски медалист“, каза Браун.

„Благодаря и на всички ямайски приятели, моите съотборници, които ме подкрепиха и мотивираха, за да постигна този успех“, добави още Браун.

Внушителният атлет, които е висок 183 см, тежи 97 кг  и е забутвач, спечели среброто заедно със своя съотборник Пиер Людер.

КоментариКоментари