IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Ново изследване доказва безопасността на GSM-ите за здравето

23 септември 2004 12 04

Вредата на мобилните телефони върху здравето отново е на дневен ред. Ново изследване показва, че в крайна сметка GSM-ите не са опасни въпреки многото противоречива информация по случая, съобщава Investor.bg. В изследването се казва, че подозираните риско

Ново изследване доказва безопасността на GSM-ите за здравето

"Доказателствата показват, че излагането на радиолъченията над лимитите, поставени от Международната комисия за нейонизиращи излъчвания, не оказват негативно влияние върху здравето", съобщават от властите за защита от лъченията в Швеция, Норвегия, Дания, Финландия и Исландия.

Процентът на използване на мобилния телефон в тези страни значително надминава 80%, като дори достига 101% в Швеция (при притежание на над един телефон от един човек).

При все това в изследването се казва, че ползването на хендсфри значително може да понижи излагането на главата на лъчите от мобилните телефони.

В края на 2002 г. финландски учени твърдяха, че последствията за мозъка от употребата на мобилни телефони са съвсем реални. Позовавайки се на резултатите от свой опит, те стигнаха до заключението, че излагането на радиолъчите при ползването на мобилен телефон води до израждане на клетките и в последствие - до умствена недостатъчност.

При все това все още нищо не е доказано, още повече, че повечето изследвания са само за GSM стандарта, а 3G телефонията и UMTS стават все по-популярни.

За момента обаче малкото изследвания, проведени по въпроса с ефекта от ползването на мобилни телефони от трето поколение, показват причиняване на болки в главата и повдигане.

КоментариКоментари