Поредната провокативна теория от сайта на Гуинет Полтроу разяри диетолози и хранителни експерти.
Лайфстайл блогът Goop, в който самата актриса често пише авторски материали за неща, тествани от нея, твърди, че краставиците са много вредни и не трябва да се ядат. В материала д-р Стивън Гъндри твърди, че лектинът (протеин в доматите, краставиците, патладжаните и пълнозърнестите храни) води до затлъстяване, артрит и деменция.
Гъндри е убеден, че плодовете и зеленчуците трябва да бъдат белени, а семките от тях отстранявани преди консумация. Според него киноата е вредна храна и вместо кафяв хляб, хората трябва да хапват бял.
Д-р Франки Филипс от Британската диетична асоциация е на друго мнение: „Повечето хора не трябва да избягват храни, съдържащи лектин. Изваждането им от менюто може да причини дефицит на фибри“, убедена е тя.
Колежката ѝ д-р Магн Роси също не подкрепя твърдението на Гъндри. „Полезните свойства на тези храни надвишават многократно негативните ефекти на лектина за повечето хора“.