IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

1 милиард души ще починат от рак през това столетие

22 април 2005 10 44

Увеличението спрямо 20 век е 10 пъти, когато от болестта са починали 100 милиона души

1 милиард души ще починат от рак през това столетие

„1 милиард души ще починат от рак в света през това столетие, срещу 100 милиона през 20-ти век. България е сред най-рисковите държави“, обяви националният консултант по онкология проф. Иван Черноземски в интервю за БТА.

Той уточни, че ракът ще стане проблем номер едно на Земята през 21-век според всички проучвания на Световната здравна организация. Очакванията са значително увеличение както на заболяемостта, така и на смъртността.

Проф. Черноземски посочи, че особено лошо е положението в държавите в преход, каквато е България. Според него факторите тютюнопушене, нерационално хранене, обездвижване, стрес - обуславящи бързото развитие на рака, изобилстват в държавите в преход.

„В най-развитите нараства заболяемостта, но смъртността намалява поради ранно откриване и добро лечение. В развиващите се страни темповете на повишение са по ниски от българските“, допълни експертът.

Проф. Черноземски отказа да даде прогноза кога ще бъде победен ракът. Иска ми да стане в това столетие, добави ученият. Той вижда невероятен прогрес в изследването на генетичните структури и очаква оттам да излязат и основните разкрития.

Огромното достижение на борбата с рака, според него, е профилактиката и диагностиката. Имало прогрес в лечението като сътрудничество в методите -хирургически, лъчетерапия и лекарства.

„Ракът не е наследствено заболяване, но има тип редки ракови локализации с наследственост“, каза в отговор на въпрос професорът. „При рака на гърдата и на дебелото черво се доказа, че определени личности са по-уязвими като генетични заложби“, поясни той.

Проф. Черноземски припомни, че министърът на финансите е отпуснал 1,5 милиона лева за купуване на мамографи, с които ще бъдат създадени профилактични центрове за жените в България.

Въпросът с лекарствата на онкоболните обаче не е решен целогодишно, смята националният консултант. Технологията на търговете е тромава, а болните не могат да чакат с месеци, е категоричен той.

Професор Черноземски. Снимка: Булфото

КоментариКоментари