Tези, които не ядат месо повече от веднъж седмично, не са така застрашени, показва мащабно изследване в десет европейски страни.
В същото време честата консумацията на риба (поне три пъти седмично), намалява риска от появата на рак с 40%. Изследвани са хранителните навици на 500 000 души, а резултатите са публикувани в британското медицинско издание на Националния раков институт.
Консумацията на пилешко месо не е влияе на появата на ракови клетки в стомаха.
„Рискът от рак на дебелото черво може да бъде намален като се увеличи консумацията на риба и се избягват червените меса“, казват експертите, направили изследването.
Все още не са изяснени причините, поради които червените меса повишават риска от появата на рак. Предполага се, че това се дължи на образуване на канцерогенни съединения в стомашно-чревния тракт в следствие натрупването на желязо, съдържащо се в червените меса.
Най-много месо и колбаси се консумират в Германия, Холандия, Норвегия и Швеция- повече от 75 грама дневно, а най-много риба ядат в Испания- над 60 грама дневно.
Рибата предпазва от рак на дебелото черво
15 юни 2005 12 14Рискът от рак на дебелото черво е три пъти по-голям при хора, които се хранят ежедневно с червени меса и колбаси

Сподели
Коментари


Още от Новини
Коментари
