Институтът за изследване на храните обяви, че химикалите, наречени кукоамини, се съдържат в естествен вид в много видове картофи. Специалистите от института, намиращ се в Норуич, са открили веществата, докато изследвали картофите с друга цел. Според тях варените картофи също запазват полезните химикали, но не и пържените.
Учените споделят, че са знаели, че тези вещества се съдържат в някои китайски билкови лекове, но не са очаквали да ги открият и в картофите. Освен че намаляват кръвното налягане, те се използват и за лечение на състояние, известно като „сънна болест“, което е широко разпространено в Африка.
Картофите са по-полезни от очакваното
1 юли 2005 08 03Картофите са може би по-полезни за здравето, отколкото се смяташе досега, след като учени откриха, че те съдържат химикали, които понижават кръвното налягане, съобщи ВВС.

Сподели
Коментари


Още от Новини
Коментари
