Оказва се, че постоянната и умерена консумация на червено вино предпазва от заболяване от рак на белия дроб и дори помага при започнало развитие на болестта.
Една чаша червено вино на ден намалява с 13% риска от рак на белия дроб, който е най-смъртоносният и най-често срещаният вид рак.
Именно съдържанието на танини и ресвератрол е ключът към анти-раковите качества на червеното вино, обясняват учените от университета Сантяго де Компостела в едноименната испанска област.
Ресвератролът е силен антиоксидант, който дава характерния червен цвят на виното и е доказано, че пречи на растежа на туморите. Той помага и за предотвратяването на сърдечни проблеми. Танинините са дъбилни вещества и също силни антиоксиданти, които обират свободните радикали, превръщащи клетките в ракови.
Учените обаче не могат да си обяснят резултатите, показващи, че бялото вино увеличава риска от рак на белия дроб.
Предстоят да бъдат извършени по-пълни изследвания, защото досега са били наблюдавани само 39 души, които консумират бяло вино. Резултатите обаче са недвусмислени.
Червеното вино предпазва от рак, бялото увеличава риска
29 октомври 2004 07 51Червеното вино предпазва от рак на белия дроб, но бялото може да увеличи риска, показва изследване на испански учени.

Сподели
Коментари


Още от Новини
Коментари
