IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eди Седжуик: от Анди Уорхол... до вечността

15 ноември 2010 12 33

Коя е Еди Седжиук? И как се превръща в абсолютна звезда на 60-те и в една от модните икони на 20-ти век?

Eди Седжуик: от Анди Уорхол... до вечността

Историята на Еди Седжуик (Edie Sedgwick) е една от онези житейски истории, които се превръщат в светски легенди, отекващи от десетилетие, в десетилетие, в десетилетие, и така до безкрая.

Как да бъде забравена такава жена?

Толкова ярка, силна, стилна, лабилна, красива, дива, крехка, ексцентрична, чувствителна и безпрецедентна... До такава степен, че в нея се влюбва, на чисто артистично ниво, самият Анди Уорхол.

Коя е Еди Седжиук? И как се превръща в абсолютна звезда на 60-те и в една от модните икони на 20-ти век?

Напуснала този свят само на 28 години, животът й е белязан от резки възходи и падения, като някъде между тях се ражда стилната икона, артистичната муза и порочното момиче. Изведнъж сгромолясала се от социалната стълбица, за да бъде поставена на пиедестала на безвремието, редом с Джия Каранджи и Мерилин Монро.

Родена е под името Едит Минтърн Седжуик на 20 април 1943 г. в Калифорния, в богато семейство с още седем деца. Но не какво и да е семейство, а семейство чудато и различно, с ментални проблеми и много странни взаимоотношения.

Едва на 13-годишна възраст, по настояване на баща й, постъпва в клиника, диагностицирана с анорексия. В ранните си тийнейджърски години прави и аборт.

По-късно, след тежко детство и доста объркано юношество, Еди получава своя дял от наследството на майка си. Така, на 21, от проблемен тийнейджър се превръща в богата наследница, готова да покори света.

И до известна степен, Еди прави точно това.

1965 е годината, в която две необикновени съдби се срещат и обединяват идеологически, за да завещаят на света красиви парченца изкуство.

Партньорството между Еди и Анди Уорхол никога не е преминавало границите на приятелството. Но едно необикновено приятелство, силна връзка между артист и неговата муза, между две души-близнаци.

Уорхол до такава степен бил запленен от уникалния лайфстайл и външен вид на Еди, че моли своя сценарист да напише нещо специално за нея. Така се ражда ''Kitchen'' (''Кухня'').

Филмите им рядко излизали извън стените на "Фабриката" (The Factory - нюйоркското студио на Уорхол), вероятно поради доста авангардния им и некомерсиален характер, но популярността й нараствала все повече и повече.

Уникалният й почерк в избора на дрехи и дръзки аксесоари (като драматичните висящи обеци), както и късите й коси и силно подчертани с черна очна линия очи, привличат вниманието на светската модна библия Vogue. И това неизбежно води до прекратяването на артистичното й партньорство с Уорхол.

По-късно името й се спряга с това на Боб Дилън и на неговия мениджър.

Според много от нейните съвременници, именно Уорхол бил виновен за пристрастяването й към наркотиците, което на няколко пъти я вкарва в различни клиники, и в крайна сметка довежда до смъртта й. Истината със сигурност е някъде по средата...

Еди Седжуик напуска този свят във вторник, 16 ноември 1967 г., в родната Санта Барбара. Причина за смъртта й: свръхдоза барбитурати.

Еди Седжуик остава в историята завинаги със своя неповторим артистизъм, характер и чувственост.

И нямаше как да не се запитаме защо най-красивите цветя живеят най-кратко...

КоментариКоментари

pmarini ( преди 13 години )
Хехе, абсолютно си права. И аз бих казала същото. Докато гледах и снимките на Джия Каранджи - разликата е огромна.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
deeps23 ( преди 13 години )
Хубаво де,какво плюете не мога да разбера?Винаги много знаете!За тези от вас,които са се заинтригували препоръчвам филма Factory Girl (2006) ,Сиена Милър играе Еди Седжуик ,разбира се там са Анди Уорхол,Боб Дилън (с променено име) ,Velvet Underground и т.н. :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Jasmine Verde ( преди 13 години )
Само аз ли не виждам нищо хубаво в тази госпожица с психически проблеми? Прическа ойларипи и страшни вежди. Сигурно са били ОК за 60-те, но сме виждали и София Лорен през 60-те, та ми се струва, че Еди е далеч от представата за красива жена. Но...щом уважаемата редакция се възхищава, коя съм аз да не се кефя на блуждаещ поглед с цигарка и чаша алкохол!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
shade ( преди 13 години )
Baba Pena ( преди 13 години )
По тази логика, дай да зачеркнем 90% от представителите на световния шоубизнес и 95% от артистите....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
А няма ли това да послужи като пример срещу употребата на наркотици?!Ако не беше ги употребявала,щеше да развие таланта си .Такива деца,станали жертва на наркобизнеса са показателни за вредата от дрогата и как тя убива независимо дали си обикновен,талантлив,красив,грозен...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
history_444 ( преди 13 години )
Сега сигурно ще набера много минуси, но докато се възхищаваме на наркомани, които не ценят живота си до никъде няма да я докараме!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
Последната снимка ..."защо най-красивите цветя живеят най-кратко" - защото живеят по-бързо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
eter_nity ( преди 13 години )
Изчетох го на един дъх... Интересно...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар