IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски и български народни мотиви вдъхновяват Жени Живкова

15 март 2006 14 12

В интерес на истината, Жени Живкова се усмихва. Не толкова широко, колкото бихме искали, но все пак се усмихва.Особено когато говори за нещата, които са я вдъхновили като дизайнер

Индийски и български народни мотиви вдъхновяват Жени Живкова

Дълги до глезените поли, ефирни материи и индийски бродерии - това е модната тенденция номер едно за това лято.

В духа на източните философии е и новата колекция пролет-лято 2006 на Жени Стил. Дизайнерката Евгения Живкова сподели специално за Tialoto.bg виждането си за перспективите пред родните дизайнери, шанса да видим наша модна къща с ревю в Милано или Париж и вдъхновението, което й дават азиатските страни и народните носии.

Ревюто й, наречено "Етно шик" изгледаха лидерът на БЗНС-Народен съюз Анастасия Мозер, нежното рано до премиера Сергей Станишев топ журналистката Елена Йончева, председателката на Партията на българските жени Весела Драганова, експравителственият говорител и сегашен глас на БТК  Димитър Цонев и множество известни личности.

За лице на колекцията си Жени Живкова е избрала музата на италианския моден магьосник Джанфранко Фере - Ралица Балева, която отдавна работи в чужбина и е смятана за най-успялата българска манекенка.


С какво се различава новата ви колекция от предишните?

Вдъхновила съм се от ценностите на азиатската и ориенталската култури, както и от елементи от облеклата на балканските народи.

Моделите от колекцията са насочени към работещите жени, към жените, които искат да бъдат различни чрез външността си и чрез своя избор.

Имаше много силно руско влияние в модата през тази зима. Няма ли да дойде времето, когато световните модни дизайнери ще се вдъхновяват и от нашите носии?

По принцип има много силно влияние от различните култури в модата. Аз съм се вдъхновила и от нашите носии- наслагването на поли върху панталони, обемните ръкави, шевиците са все елементи, които присъстват и при нашите фолклорни облекла.

През вековете народите са се движели, обменяли са помежду си елементи от културата си и за това не е странно, че едни и същи мотиви се срещат и при индийците, и при арабите, и при нас.

Няма ли да отворите нов магазин в София?

Аз всъщност имах втори магазин в София- на бул. „Витоша“ в търговски център, но не беше рентабилен за мен и го затворих. Въпрос на преценка и на маркетингово проучване.

А бутик в чужбина, както направиха някои ваши колеги?

Всъщност отварянето на самостоятелен магазин в чужбина не е никак лесно. Най-доброто, което би могло да се направи, е да се изпълняват поръчки на различни търговци или магазини за облекла, но и това е свързано с много трудности.

А има ли интерес от чужбина към вашите модели?

Да, проявявали са интерес. От Япония съм имала поръчки, цялата ми първа колекция плетива продадох в Италия.

Всъщност това ми беше стимула да продължа да се занимавам с мода. Не само финансовия стимул, той не беше кой знае какво, но като творец получих одобрението, от което всеки се нуждае, за да има вяра в това, което прави.

Не е ли дошло времето, когато ще видим български дизайнери по време на модната седмица в Париж или Милано?

Биха могли български дизайнери да участват в модните седмици и в Милано, и в Париж, но за това се изискват и доста средства.

Те могат да се намерят, но след това трябва да има поръчки, за да осмисли едно такова участие било в седмицата за висша мода или прет-а-порте.

Значи проблемът не е в качеството и стила на нашите колекции, а във финансовото измерение на начинанието?

За съжаление е точно така и това, че нямаме никаква гаранция, че ще има възвращаемост на инвестицията.

Смятате ли, че държавата ни полага достатъчно грижи за поощряване на младите дизайнери или в България, като бъдеща част от ЕС, ще остане производствената част, а идеите, дизайнерите и креативните екипи ще са в другите страни?

Тук вече мога да отговоря и като дизайнер, и като човек, който се опитва да помага в законодателната политика на страната.

Смятам, че има още какво да се желае от българските политици в тази насока.

Смятате ли, че българката вече има собствен стил и има ли вече възможност да се облича така, както иска, а не така, както може да си позволи?

Мисля, че българката вече има възможност да избира това, което й харесва, има достатъчно марки в България - и родни и чужди. Все още обаче не всички българки могат да си позволят да си купуват скъпи облекла и дори да сменят гардероба си всеки сезон, макар и с дрехи на по-ниски цени.

За съжаление всичко е въпрос на средства, а не на желание. Смятам обаче, че дамите, които имат афинитет към модата, могат с повече въображение и с по-малко пари да се облекат добре.

Вижте снимки от ревюто на модна къща Jeni Style тук

КоментариКоментари