IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еми и Дори – истински модели

27 декември 2013 13 00

След като ги опознаете, ще разберете, че красотата е последното нещо, което забелязвате у тях – преди нея са дисциплина, толерантност, ценностна система, възпитание ...

Дори и Еми Толеви Снимка: личен архив

Дори и Еми Толеви Снимка: личен архив

Доротея и Емануела Толеви са двете усмихнати лица на българския моден подиум. За голяма част от хората в България те са познати от екрана на телевизията, заради участието им в риалити шоуто „Африка – звездите сигурно са полудели“. Двете са в модния бранш от години, без да търсят показност, макар че има много причини да се гордеят с изявите си. Оценени от американски режисьор, от световноизвестната певица Джеси Джей, от родни артисти и музиканти, от професионалисти в сферата, в която се развиват, близначките всъщност са едни от най-топлите, скромни и истински хора, които познавам. А работата с модели като тях е комплимент за всеки, който е имал възможност да го разбере. Направих това интервю с тях поотделно, но ще се учудите колко идентични са отговорите им, което доказва и силната връзка между тях.

Вие сте необичайно позитивни и усмихнати момичета. Как успявате да поддържате този оптимизъм?

E: Уффф!:-) Не знам... но е истина, че думите, които чувам най-често по свой адрес и по този на Дори, са именно тези – колко позитивни и усмихнати сме! Ценя всеки ден, всяка сутрин, в която мога да се събудя и да се усмихна, да знам, че сме здравички, че сме заедно... аз, Дори, мама и близките ни хора! Може би просто съумявам да зачитам и да се радвам на всички тези уж дребни неща и обстоятелства.

Д: Аз съм много благодарен човек, осъзнато щастлива. Вярата в Господ безброй много пъти ми е давала сила и някак си съм се научила да живея с тази вяра... Обичам живота си и хората в него. Позитивизмът е част от мирогледа ми. С усмивка на лице всичко е различно!

В кой момент разбрахте, че славата ви настига?

Е: За слава, която се разпростира на територията на страната ни, не искам да говорим. За жалост, или пък не, в България не е трудно да станеш популярен, особено ако си решил да го постигнеш по „прекия път“, без много да се стараеш, работиш или пък чакаш! „Слава“ можем да употребим в едно изречение с хора, личности като многоуважаваната Лили Иванова или пък така обичания от мен и Дори Васил Найденов например! :-)

Д: Ами чак слава... не бих го нарекла.... някаква популярност по-скоро... Още от деца с Еми сме били обект на внимание поради простата причина, че сме близначки, а и като темперамент сме малко по-характерни. Още доста преди Африка, хора гледали ни в някое предаване, са ни заговаряли по-фамилиарно... Но това е чиста психология – когато видиш някой на екрана, подсъзнателно го чувстваш познат. Не мога да си изкривя душата, че най-мило ми е, когато дечица, гледали Африка, ме спират да си говорим и чисто по детски искат да се снимат с нас. Много са сладурски и очарователни.

Мислите ли, че това, че сте близначки, е в основата на кариерата ви?

E: Казвала съм го безброй пъти ... и сега няма да изпусна тази възможност и ще натъртя – Дори е най-големият плюс в живота ми! Не знам дали е в основата, но няма как да не е наклонило везните в наша полза. Самият факт, че имам Дори и респективно тя мен, означава, че сме късметлийки!:-)

Д: Еми ми е дар от Господ и в този ред на мисли няма как да не е плюс и в начинанията ни... в каквато и да е сфера.

Дори и Еми в Африка. Снимка: личен архив

Как ви промени работата като модели в чужбина?

Е: Знам ли... Преди моделството много сме пътували като професионални баскетболистки... но в модните среди е далеч по-различно! Сега, като се замисля, нещото, което първо ми изскача като отговор на този въпрос, е това, че с работата си в този бранш се научих, че не можеш да се харесаш на всички, не можеш да отговориш на критериите на всички – хората са различни и търсят различни неща! Това, че не си одобрен на даден кастинг, далеч не значи, че не си красива или имаш недостатък, просто ти си с тъмна коса, а във визията на клиента момичето е със снежно руса такава... Безсилна си!:-)

Д: Не мога да кажа, че това е първоизточникът на самодисциплината ми и чувството ми за отговорност... Основата е положил баскетболът в съвсем ранна детска възраст. В съвсем друг аспект ме моделира... Просто се пречупих и се научих, че дори и нещо да не ми допада, да не е по моя вкус, това е работа, ти си я вършиш и никак не е нужно да харесваш дрехите, грима, стайлинга и каквото и да било, за да си я свършиш добре и професионално.

Моделството промени ли отношението ви към стила и модата?

Е: Не, никак даже! Никога не сме се водили от това какво е модерно, кой цвят, кой модел дънки например, винаги сме избирали дрехите си спрямо това какво ни харесва как ни седят на нас!

Д: Без да имам самочувствие на много ориентирана в модните течения и тенденции, смея да твърдя, че винаги и аз, и Еми, сме имали собствен усет за личния ни гардероб. Никога не сме се водели от нищо друго, освен от това кое ни стои добре и кое е подходящо за нас.

Снимките в еротично списание изиграха ли роля на трамплин за кариерата ви?

Е: Не бих казала, трамплин звучи много гръмко! Разбира се, България е малка и със сигурност подобен тип изява също е перо в популяризирането на даден човек, но истината е, че не сме се стремили към типичната за печатни издания от този жанр аудитория.

Д: Предполагам, че както всяка една медийна поява и тази фотосесия има своето значение... Но никога не се съгласихме на тези снимки с илюзорната идея „това да ни е трамплин“. Да, би могло да да бъде трамплин, но зависи къде искаш да се озовеш.

Участвали сте в клип на Джеси Джей – как стигнахте дотам?

Е: Имаше кастинг, който се проведе тук в киноцентъра в Бояна, явихме се, режисьорът ни хареса и малко след това клипът бе заснет!

Д: Елементарно... без определена схема... просто имаше кастинг, на който явно режисьорът на видеото ни хареса и след това ни нае.

След моделството, какво следва?

Е: Телевизията и киното са истинската ни любов... и тя лека-полека започва да става все по-споделена и по-споделена!

Тренирали сте професионално баскетбол. Как спортът формира психиката ви?

Е: Баскетболът много помогна за сформирането ни като хора... Много положително ни повлия, ако мога да дам тази оценка! Баскетболът е предимно мъжки спорт, много динамичен и атрактивен... присъстваше всекидневно в ежедневието ни в продължение на 14 години... Със сигурност ни направи по-борбени, научи ни на колективизъм, хъс за победа, отговорност към хората, с които сме в екип, да бъдем по-дисциплинирани.

Д: Спортът ни е дал много! Винаги ще съм благодарна за годините в баскетбола... половината ни живот! Това е колективна игра и се научаваш да бъдеш част от екип, да работиш, живееш и да споделяш с тези хора! Това е най-хубавото... автоматично изключваш егоизма от натурата си, нещо което при нас с Еми по принцип е така, защото откакто ни има, всичко си споделяме. Също така доразвих състезателния си дух и хъса към победа. За самодисциплината вече споменах.

Кой човек е изиграл важна роля в живота ви?

Е: Със сигурност това е Гергина Скерлатова – първата ни треньорка по баскетбол! Тя ни откри, запали ни по този спорт и благодарение на нея израствахме като спортисти и хора! Обичаме я много!

Д: Това е интересен въпрос... На мнение съм, че всеки човек, с когото ни е срещнал Бог, ни променя по някакъв начин. Но може би всичко щеше да е тотално различно, ако първата ни и любима треньорка Гергина Скерлатова не ни беше харесала в едно междучасие в началото на втори клас и не ни беше поканила да се запишем при нея на тренировки.

Помните ли момент, в който телепатията ви е била особено силна?

Е: Ние толкова добре се познаваме една друга, че понятието „телепатия“ може лесно да бъде сбъркано с навици, еднакво сформирано светоусещане, възприятия и реакции... Това с паранормалните способности май ни е чуждо!:-)

Д: Не зная дали е телепатия... просто сме много свързани с Еми, тя винаги е в мислите ми и шестото ми чувство за нея винаги работи!

Познати лица от телевизията и списанията, животът ви изглежда лъскав и привлекателен. Какво ще ми кажете за мъжкото внимание – различно ли е?

Е: Мъжете, които се влияят от изяви в медийното пространство, определено не са таргет групата нито на мен, нито на Дори! Въобще бягам от комуникация, която видимо е повлияна от подобни маловажни за едни сериозни отношения, обстоятелства и факти!:-)

Д: Силно се надявам животът ми да не изглежда „лъскав“... Спокоен, смислен, с път и посока – да. А за мъжкото внимание ще кажа, че ако приемем, че е една крива, тя не се е променила особено, откакто сме няколко идеи по-популярни.

За какво пречи и за какво помага известността ви?

Е: Тук ще се повторя, но пак казвам – ние не сме нито Адриана Лима, нито Наоми Кембъл, за каква известност говорим в България?! Хората, които се възприемат за „звезди“, „известни личности“ и прочее в България не си правят услуга! Разбира се, има изключения, но смятам, че те са известни на всички и там въпросителни за тяхната популярност и успехи няма!:-)

Д: Смятам, че не съм на етап, в който „известността“ може да ми пречи или помага. Някой ден може би ще мога да дам по-дефиниран отговор, но и мащабът на тази известност ще е по-голям.

От кого се учите в професията си?

Е: Ами, непрекъснато има от кой и какво да научиш, стига да си отворен за нови познания... Когато искаш да се развиваш в дадена насока, било това телевизия или нещо друго, трябва непрекъснато да си нащрек и да си готов за промени, нововъведения и т. н.

Д: Ами, за да бележиш някакъв прогрес, в каквато и да е област, трябва да гониш нивото, което поддържат най-добрите в бранша. Човек се учи, докато е жив. Естествено се възхищавам и уважавам работата на световни модели и актриси.

Препоръчвали ли са ви да си направите корекции по тялото, с оглед на ангажиментите си като модели?

Е: Не. В световен мащаб моделите, истинските такива, тези, на които основен доход е именно модата, те корекции не си правят. Натуралната красота се цени повече от всичко, а пластичната хирургия е обидна дума!:-) Естествено когато не е видимо нужна, след инцидент, родилни белези и т. н.

Д: Ами, честно казано НЕ. Но и да се случи, няма как това да бъде причина за пластични корекции. Първо да си модел означава да имаш естествена визия, а ако визията ти не позволява категорично да се занимаваш с това, просто не го правиш. Както е и във всяка една професия.

Какво научихте за себе си по време на участието си в риалити формата „Африка – звездите сигурно са полудели“?

Е: Научих, че съм вдигнала лекичко прага си на дълго търпение, но трябва още много да поработя над него! Не там научих, че мога да живея с малко, там просто го потвърдих пред себе си за пореден път!

Д: Точната думичка е „убедих“ се, че дългото търпение е добродетел и трябва да работим върху него!

Дори и Еми с Теди Кацарова, Милена и хора от екипа на шоуто „Африка – звездите сигурно са полудели“. Снимка: личен архив

Бихте ли се върнали в Африка?

Е: Винаги! Още утре! Не „бих“, а задължително! Оставих си част от сърцето там, под това небе, което е като обсерватория...!

Д: Без никакво съмнение... Африка, пречупена през моята призма, е една приказка!

Имате страхотни тела. Какъв режим на хранене и движение спазвате сега?

Е: Много дълго време се борехме с хранително разстройство... това май се оказа най-тежката и трудна борба и за мен и за Дори! Все още много се стараем и внимаваме какво ядем... не заради килограмите, а заради здравето ни! В менюто ни често присъстват риба, зеленчуци, плодове, яйца... Дори обожава шоколад!:-)

От две години тренираме бокс. Влюбени сме в този спорт! Ако имаме възможност тренираме и по 7 пъти в седмицата, колкото може – толкова! Имаме треньор – Иван Пенев, благодарение на който напредваме по малко всеки път. Почивам си психически, разтоварвам съзнанието си... Случвало се е да си легна и да кажа на Дори: „Нямам търпение утре да тренираме!“:-)

Д: Ние, като бивши професионални спортистки, имаме ежедневна необходимост от спорт. Боксът е нашата страст, хоби и много голяма част от това, което представляваме като физика. Убедих се, че преди да изглеждаш добре, трябва да се чувстваш добре... А ако не си здрав, това е невъзможно. Трябва да се грижим за себе си, за психическото и физическото си здраве. Всичко друго е резултат на това. Храненето е ужасно важно и за двете. Аз и Еми имаме собствена култура на хранене. Неизменна част от менюто ни са рибата, зеленчуците, фрешовете, шоколадът (по-скоро той е с ключова роля в моето меню).

Как се забавлявате?

Е: Не съм фен на дискотеки и нощни клубове, предпочитам вечеря с близки хора, след това най-много питие! Това е идеалната вечер, но разбира се определяща е компанията, всичко друго е на втори план!

Д: Забавляваме се с приятели... Обстоятелствата са второстепенен фактор, но и двете не сме по честите посещения на нощни заведения.

Какво бихте променили в живота си, ако имахте възможност да върнете времето?

Е: Нищо! Вярвам, че това което сме днес, е резултат на това, което се е случило „вчера“. Днес харесвам живота си, обичам си го даже... Ако това са нещата, през които е трябвало да премина, за да съм тук и да съм такава, се радвам, че са се случили... и хубави, и лоши!

Д: Нищо! Не защото липсват неприятните и тежки моменти, но знам, че пред всичко Господ ни изправя с причина. Обичам себе си такава, каквато съм, а всичко случило ми се до сега, е фактор за това.

Какво ще кажете на младите момичета, които искат един ден да бъдат като вас?

Е: Да бъдат здрави, да пазят това здраве, да бъдат борбени и целеустремени! Нека всички бъдем здрави, усмихнати, по-добри и по-смирени!

Д: Бих била поласкана, ако съм пример за някого. Ще кажа, че преди всичко, човек не трябва да копира никого! Ние сме родени личности, уникални и различни. Това трябва да си остане така. По-скоро мога да дам съвет да се усмихват и да гледат позитивно. Да се грижат за здравето си, защото това е култура! Бъдете здрави!

В галерията може да разгледате снимки от интересния живот на Дори и Еми.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Galin Hristov ( преди 10 години )
Много красиви и интелигентни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар