IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроци по стил от Джаки Кенеди

24 април 2014 06 36

Ето какви стилни канони са наследство от най-стилната първа дама

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Жаклин Кенеди, впоследствие известна като Онасис и Джаки О., е първа дама на САЩ, съпруга на двама емблематични за историята на човечеството мъже и проправя пътя на много други стилни първи дами след нея.

Панталони капри, забрадки и слънчеви очила, небрежно завързан тренчкот – разпознаваемите знаци на стила на Джаки са непреходни с годините.

Стилистът ѝ Олег Касини има заслугата за впечатляващите ѝ визии всеки път, когато минава по червената пътека с Джон Ф. Кенеди. Постепенно жените масово започват да сменят стила си, да носят повече цветове в ежедневието. Джаки се превръща в мощен стимул за стилно преобразяване на цяла нация.

След убийството на съпруга ѝ и превръщането ѝ в Джаки О., тя бележи нов период в модата. Тогава започва да носи скъпи бижута в комбинация с обикновени тениски, цигански поли със забрадки Hermes и да комбинира съвсем обикновени елементи от гардероба с такива, които са ултралуксозни.

Ето някои от най-известните примери за модното наследство, което остави Джаки О. и някои от новаторските ѝ решения за стила, които все още следваме.

Силата на каскета

През 1961 г. Олег Каисни решил, че в стила на Джаки трябва да присъства редовно елемент, който да е знак за небрежния стил в моментите, когато тя не е на официално посещение. Подобен акцент не трябва да отнема от красотата на лицето ѝ. В последствие подобни шапки започват да носят и стюардесите от Pan Am, а в последствие това се превръща в международна тенденция.

Шаловете не са само за врата

Когато не носи шапката, която вече описахме, Джаки често е със забрадка. Тя е пионер в тази тенденция и комбинира шала на главата с чифт огромни слънчеви очила. Това съчетание тя продължава да носи и в по-късните си години, когато комбинира с обикновени тениски и дънки.

Слънчеви очила с обемни рамки

Те са се превърнали в любим неин знак за стил още по времето, когато е била първа дама. На първите очила на Джаки е имало надпис Greek Key, което е доста емблематичен знак, предвид последвалите събития в живота ѝ.

Силует с А-линия

От роклите до костюмите в две части в пастелен нюанс, А-силуетите на Джаки са ключови за стила ѝ на съпруга на президент. Но все пак отстъпи на Dior и неговия new look, който вдигна полите до коленете и донесе лекота за дамския силует през 50-те.

Обем

От обемните поли и сака с буфан ръкави на Givenchy до обема в косите, Джаки Кенеди подкрепя налагането на тази тенденция. Иконична за повечето домакини се превръща нейната прическа с обем, чийто създател е култовият за онези години коафьор Г-н Кенет.

Да носим бяло

Много преди Margiela да демонстрира ярката анонимност в бяло, Кенеди носеше бели дънки с бяла риза или бяла рокля. Дали на разходка с лодка по крайбрежието на Амалфи или за да посрещне английската кралица, Джаки става известна с тази любов към т. нар. „ледена сянка“.

Color block

Тази тенденция е сравнително добре позната дълго време преди да я опознаем ние в нейния съвременен вариант. Кенеди е била известна с любовта си към цветовете, включително и в дрехите от линията висша мода като тези на Jean-Louis Scherrer, Christian Dior и Givenchy. Все пак тя е била посъветвана да намали появяванията си в дрехи на френски дизайнери и да се ориентира към тези на американските. Тогава тя избира марката на Даян Врийланд за неин отличителен стил.

Ръкави с ¾ дължина

Кенеди практически патентова тази дължина на ръкава за сака, рокли, ризи и блузи. Акцентира умело с бижута на китката си, ръкавици и кутия шоколадови бонбони, които държи елегантно.

Valentino

На сватбата си с Аристотел Онасис през 1968 г. Джаки носи бяла дантелена рокля от Valentino, която рокля се превърна в най-имитираната дреха в историята на модата. Любовта на Джаки към италианския дизайнер не стихна през целия ѝ живот. Гардеробът ѝ е бил изпъстрен с костюми, рокли, панталони и дрехи за официални и неофициални поводи. На погребението ѝ великият дизайнер споделя: „Тя имаше това качество да направи елегантна и най-семплата рокля, и най-изтъркания дъждобран, и най-стария чифт панталони. Начинът, по който носеше шала, слънчевите очила, изборът ѝ на обувки и чанта или диадема – всичко правеше съвсем естествено, без да се замисля, по инстинкт.“

Инвестиция в перфектен костюм

На 22 ноември 1963 г. Джаки О. се появява в ягодоворозов костюм с морскосиня яка по време на делото, което разследва убийството на съпруга ѝ. Този костюм тя е носила по време на убийството и не го сваля докато не слиза от самолета във Вашингтон: „Да видят какво са направили.“

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )