IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модните революции на Ив Сен Лоран

3 юни 2014 10 01

В годишнината от смъртта на маестрото си спомняме за модните иновации, които са негова заслуга

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Епитетите, с които е възвеличаван великият френски дизайнер Ив Сен Лоран са бедни, за да опишат красотата на творчеството му. Наричали са го малкия принц на висшата мода, вундеркинд на haute couture, гений на своето време, моден революционер. Застанал начело на модна къща Dior само на 21 години, още с първата си колекция показва на целия свят на какво е способен. До края на живота си той не сваля това ниво.

На 1 юни 2008 г. след продължително боледуване маестрото ни напуска, но оставя огромно наследство. Винаги с удоволствие си спомняме за иновациите в модата, които дължим на таланта на Ив Сен Лоран.

Женски смокинг

През 1962 г. истинска революция е преосмислянето на мъжкия костюм в дамския гардероб, като дреха, която носи сексапил на излъчването. Модните експерти били шокирани за времето си, но жените приели с огромно удоволствие това нововъведение. Легендата гласи, че когато изискана дама, облечена в смокинг на YSL не била допусната в ресторанта на хотел Плаза, тя свалила панталона си и гордо пристъпила към масата само по сако, в ролята му на къса рокля.

Снимка: Reuters

Стилът сафари

Отправна точка за възникването на стила сафари станала колекцията на Ив Сен Лоран от 1966 г. посветена на Африка. Дизайнерът, който е роден в Алжир, е изкарал на фронта в собствената си страна едва 20 дни, но това е послужило като вдъхновение за създаването на модели с кройка и цветове на военна униформа. Само след няколко месеца жените по целия свят с удоволствие носели сака с външни джобове, широки рамене и рокли с колан в кръста.

Колекцията „Трапец“

Ив Сен Лоран е един от първите дизайнери в модата, който търси вдъхновение в Изтока и използва синергията между изкуството и модата. Той е работил съвместно с художници и се е вдъхновявал от известните поп-арт творби на времето си. Първи такъв опит е неговата колекция „Трапец“ (Ligne Trapeze). В нея дизайнерът представя рокли с А-силует в графични принтове, напомнящи на творбите на Мондриан. И силуетът, и визията на роклята с А-силует се превръщат в отличителна черта на стила на 60-те.

Снимка: Reuters

Участие на чернокожи модели на ревю

Още едно нарушение на правилата в модата е това, че Ив Сен Лоран е бил първият, който кани на подиума чернокожи модели. Оригинален начин за представяне бил, когато пред зрителите се появил бял модел с черен костюм с панталон и мулатка в полупрозрачна блуза. На нападките от страна на пресата, дизайнерът отговарял с обвинения в расизъм и липса на толерантност. Между другото, дебютът на Наоми Кембъл на подиума също е благодарение на Ив Сен Лоран.

Най-известните цитати на маестрото са следните:

„Съжалявам, че не съм измислил синия деним.“

„Любовта е най-добрата козметика. Но да си купиш козметика е далеч по-лесно.“

„За да бъде красива една жена, достатъчно е да има черно сако, черна пола и да върви подръка с мъж, който я обича.“

„С годините разбрах, че най-важното в роклята е жената, която я облича.“

„Ако жената се грижи за тялото си, винаги ще се намери този, който ще ѝ купи палто от норка.“

„Никога не бъркайте елегантността със снобизма.“

„Дизайнерът, който не прави висша мода и не е постигнал тайната на физическото създаване на своите модели е като скулптор, който дава своите скици на друг, за да ги изработи.“

„Физически ме боли, когато видя жена, която собственоръчно превръща себе си в жертва на модата и изглежда нелепо и смешно.“

„Бих бил щастлив в рая само при условие, че ангелите са облечени с вкус и носят ореолите си с изящен маниер.“

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Ради ( преди 9 години )