IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсните чаршафи причиняват здравословни проблеми

9 януари 2013 15 00

Само 40% от хората сменят чаршафите си всяка седмица

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Данните от ново проучване показват, че една пета от британците сменят чаршафите си на повече от един месец. Според водещ здравен експерт обаче, това може да донесе на хората много здравни неволи като астма, ринит и екземи.

Изследването, обхванало 2000 души, показва, че повече от половината британци спят в мръсни чаршафи, като за това обвиняват главно жените. Според тях нежният пол е отговорен за смяната на спалното бельо. Оказва се, че само двама от петима души спят в чисти чаршафи, като ги сменят всяка седмица.

36% от британците пък сменят чаршафите си на всеки две седмици, а 17% се сещат за това веднъж месечно, а понякога и по-рядко. Изненадващо, но жените са обявени за по-несериозни, що се отнася до спалната хигиена.

Повече от половината анкетирани отговорили, че не успяват да почистват покривалото на леглото си всяка седмица, а 12% признават, че го правят само веднъж в месеца. 1% пък споделят, че никога не го перат. От друга страна 40% от мъжете отговарят, че сами сменят спалното си бельо всяка седмица, а 8% дори по-често, пише вестник Daily Mail.

Според доктор Адам Фокс, алерголог в лондонска болница, добрата хигиена в спалнята е много повече от освежаване на чаршафите. Човек прекарва около една трета от живота си в сън. Телата ни изхвърлят милиони мъртви клетки всеки ден, много от които падат в леглото, докато спим. В допълнение с това човек отделят и телесни течности като пот.

Мъртвите клетки се превръщат в идеална храна за домашните акари. Сами по себе си акарите са безвредни, но техните изпражнения съдържат алергени, които могат да причинят здравословни проблеми. При вдишване тези алергени могат да провокират астма, ринит или да влошат екзема.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари