IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормоните са виновни за студените женски ръце и крака

13 февруари 2013 06 20

На какво точно се дължат вечно студените ръце и крака на жените?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колко жени могат да се „похвалят“ със студени ръце и крака? Навярно по-голяма част от дамите биха отговорили положително. Със сигурност не е приятно партньорът ви деликатно или не чак толкова деликатно, да се отдалечава в другия край на леглото, просто защото му е студено до/от вас. За съжаление този неприятен факт може да повлияе зле на любовния ви живот, без дори да си давате сметка за това.

Всъщност на какво се дължат студените крака и ръце, които много жени имат още от детските си години? Някои дами си обясняват неприятното явление с проблеми на кръвообращението. Според експерти обаче, студените крайници се дължат на напълно нормален процес, чрез който тялото поддържа жизненоважни органи топли и защитени. Жените са по-ощетени, защото при тях този процес се случва много по-лесно и по-драстично. Така че, когато следващия път усетите ръцете и краката си ледено студени, помнете, че всичко се дължи на хормоните.

Всички хора, независимо от пола, започват да чувстват студ, когато кожата им се изстуди. Всъщност термо-рецепторни клетки са виновниците, които ни карат да изпитваме студ. Те се намират на по-малко от милиметър под кожата. Обикновено кожата поддържа нормална температура, благодарение на изпомпването на кръвта през капилярите. Когато термо-рецепторите усетят студ обаче, те реагират като затварят капилярите и отклоняват притока на кръв и топлината към сърцето, белите дробове и други вътрешни органи. Този процес се нарича вазоконстрикция.

Невероятно, но когато на човек му е студено, размерът на циркулиращата кръв в крайниците може да спадне до 0.02 литра в минута. За сравнение максималната скорост е от два до три литра в минута. Ръцете, краката и лицето са склонни да бъдат най-студени. По този начин тялото жертва крайниците, за да запази вътрешните органи топли, пише вестник Daily Mail. Ето защо ръцете стават бели, а понякога и сини, когато тялото чувства силен студ. Неслучайно има случаи на хора, които оцеляват при изключително тежки студени условия, но губят пръстите на ръцете или краката си заради измръзване.

При някои жени процесът може да се обърка и капилярите да се затворят дори при минимално чувство на студ. Чрез изследвания е установено още, че при дамите притокът на кръв се преустановява по-рано и по-интензивно, отколкото при мъжете. Също така на жените им трябва и повече време да се затоплят след това. Макар на дамите винаги да им е по-студено, всъщност това е температурата на кожата им, а не тяхната вътрешна температура.

От друга страна женският хормон естроген също регулира периферните кръвоносни съдове. По-високите нива от този хормон правят дамите по-чувствителни към температурните промени. В резултат на това температурата на жените се различава по време на менструалния им цикъл, заради спадовете и възходите на нивата на естроген.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари