IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите опасности от спрей дезодорантите

7 септември 2013 05 34

Главоболие, екзема, астма и дори фатален край са част от проблемите, които аерозолите могат да предизвикат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вдишването на големи дози химикали от аерозолен дезодорант може да бъде много рисковано начинание и да предизвика различни здравословни проблеми като кожни реакции и алергии, проблеми със сърцето, астма и дихателни затруднения и дори, в редки случай, да доведе до смърт!

50 на сто от децата започват да използват дезодоранти още преди да навлязат в тийнейджърска възраст (от около 11-годишни), се твърди в британско проучване.

Освен това повечето тийнейджъри прекаляват с употребата на продукта като се пръскат прекомерно, което води до по-голямо вдишване на химикали. Това от своя страна може да влоши здравословното им състояние, без дори да осъзнават каква е причината.

Според списание „Marketing" основните потребители на този вид дезодоранти са подрастващите младежи на възраст между 13 и 18 години.

Алергологът д-р Морийн Дженкинс казва: „Около един на всеки трима възрастни в Обединеното кралство има някаква форма на алергично заболяване - астма, ринит или екзема. Тези симптоми се утежняват и изострят точно от употребата на козметични продукти, парфюми и аерозолни химикали. Дори хора без алергии могат да бъдат чувствителни към някои химикали, които да затруднят дишането им, да им предизвикат гадене и/или главоболие. Проблемът е, че аерозолът е фин като мъгла и се вдишва много лесно."

Д-р Питър Дингъл, еколог и токсиколог от Пърт, Австралия предупреждава: „На етикетите на дезодорантите с аерозол пише, че не трябва да се използват в затворено пространство или че трябва да се употребяват в добре проветрени пространства, но едва ли някой спазва това указание. Хората се пръскат у дома си и то в тесни и затворени помещения като банята, например."

Д-р Джонатан Клаг, консултант кардиолог в болница „Royal Brompton", обяснява как прекомерното вдишване на химикали може да причини смърт: „Основните причини за смърт вследствие на употребата на подобни дезодоранти, е задушаване, известно като хипоксия. Ако вместо кислород се вдиша химикал, например, може да се получи задавяне и сърцето да спре. Бих посъветвал всички хора да се придържат към рол-он дезодорантите."

Британската асоциация на производителите на аерозол (BAMA) казва в своя защита, че количеството на химикали в аерозолните домакински продукти е сведено до безопасен минимум.

Аерозолът е газообразна суспензия от микроскопични частици течност или твърдо вещество. Макар че името произлиза от „aero" (въздух) и „solution" (разтвор), аерозолът не представлява разтвор, тъй като твърдите или течните частици (под формата на прах или мъгла) остават химически неразтворени във въздуха.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари