IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословна диета и малко спорт предпазват от рак на матката

13 септември 2013 05 30

Дръжте теглото си в норма и вероятността да се сблъскате с тази жестока болест ще е в пъти по-малка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За съжаление ракът има десетки разновидности. И макар в летния сезон актуален да е ракът на кожата, покрай интензивното излагане на слънце, този на матката е не по-малко опасен, особено за дамите, които още не са раждали.

Във Великобритания от коварната болест се разболяват средно 3700 жени годишно. А всъщност превенцията срещу този рак не е никак сложна – здравословен хранителен режим и упражнения, пише BBC.

Учените от лондонския колеж „Империал" споделят, че 30 мин упражнения дневно са достатъчни да ви предпазят от сблъсък с рака на матката, тъй като те спомагат за поддържане на едно здравословно тегло.

Световната организация за изследване на рака е открила, че и кафето е начин да се предпазите от болестта. Учените все пак допълват, че са необходими още изследвания по въпроса и само пиенето на горчивата напитка не е достатъчна превенция. „Има доказателство, че кафето може да помогне за защита от рак, но трябва да се направят още изследвания", казва Карен Селсър от световната организация за изследване на рака.

Ракът на матката е четвъртият най-често срещан рак, от който заболяват британките. Още през 2007 г. специалисти са забелязали, че той има връзка с диетите, упражненията и теглото на човек като цяло. Изследването отбелязва, че хиляди случаи на заболяването могат да бъдат предотвратени, ако дамите спортуват 38 минути дневно и съблюдават килограмите си в здравословни норми.

„Ако сте физически активни и ако се пазите от затлъстяване, ще подобрите здравето в големи измерения", обяснява д-р Тереса Норът пред BBC.

За съжаление обаче около 56 % от британките не спазват тази препоръка, да се движат поне половин час дневно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари