IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необичайни кожни проблеми

20 септември 2013 08 30

Много кожни заболявания са в резултат на алергии, козметика, слънчеви изгаряния, стрес или дори замърсяване

Снимка: Dreasmtime

Снимка: Dreasmtime

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и в много отношение тя е податлива на различни наранявания. Съществуват редица кожни заболявания, които могат да имат различни причинители – алергии, неподходяща козметика, изгаряния и дори обикновено замърсяване. Много пъти човек не обръща достатъчно внимание на кожата си и понякога дори може да пропусне някой сериозен проблем.

1. Кератоза пиларис е заболяване, при което се наблюдава промяна в цвета на кожата, както и червени подутини. Обикновено кератоза пиларис започва по време на пубертета и се изявява по ръцете, гърба и бедрата. По-рядко засяга лицето. Кожата придобива неравномерен и бодлив вид при докосване. Заболяването може да се третира с овлажнители и ексфолиращи процедури, съдържащи алфа-хидрокси киселини.

2. Полиморфна светлинна ерупция представлява абнормна реакция на кожата към слънчева светлина. Вследствие на това се появяват белезникави до леко червеникави сърбящи петна по лицето, шията и външната страна на ръцете. При това състояние е нужна консултация с дерматолог. Широкоспектърният слънцезащитен крем може да предотврати рецидивите.

3. Питириазис алба е често срещано заболяване, което се наблюдава при деца и юноши. Изразява се в сухи, бледи петна по лицето и може да бъде объркана с гъбична инфекция или витилиго. По тази причина диагнозата трябва да бъде потвърдена от специалист. Заболяването може да се лекува с овлажнители и стероидни кремове.

4. Пигментни разграничителни линии представляват тъмни области с рязък преход към светъл цвят на кожата. Заболяването може да се изрази по лицето, ръцете, гърдите и краката. При това състояние трябва да се избягва ненужното излагане на слънце, както и да се употребяват слънцезащитни лосиони в комбинация с избелващи кожата кремове.

5. Акантозис нигриканс е състояние, което се характеризира с тъмнокафяви до черни петна по гънките на кожата – шия, подмишници, слабини, колене, пръсти. Заболяването може да се предава по наследство и да се влошава с увеличаването на теглото. Физическите упражнения заедно с регулиране на теглото и промяна в хранителния режим значително могат да облекчат акантозис нигриканс.

6. Розацея е често срещано хронично заболяване, което се изразява в зачервяване, поява на големи пори и груба текстура на кожата. Мястото може да бъде много чувствително и да изгаря лесно. Стресът, слънчевата светлина, пикантните храни, алкохолът и некачествените продукти могат да предизвикат розацея. Най-добре се консултирайте със специалист.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари