IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обилната закуска помага за зачеване

7 октомври 2013 05 20

Нивата на тестостерон при жени с поликистозен овариален синдром падат с 50% при хранене сутрин

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Биологичната функция на всяка жена е да бъде майка. Тези, които искат да забременеят, но имат затруднения, може би трябва да опитат да се хранят повече сутрин. Ново проучване показва, че консумацията на обилна закуска, а не вечеря, може да помогне на жените с поликистозен овариален синдром да заченат.

Приемът на много калории сутрин регулира нивата на инсулин, тестостерон и други хормони, които имат негативно влияние върху зачеването. Резултатите от изследването показват, че нивата на глюкоза и инсулинова резистентност намаляват с 8% при дамите, които ядат най-много на закуска. При наблюдения на жени, хранещи се обилно вечер, не се наблюдават никакви промени.

Друго откритие показва, че консумацията на повече калории сутрин намалява нивата на мъжкия хормон тестостерон почти наполовина. Отново при приема на много калории вечер не се отчита подобен спад. Това показва, че има много по-висок процент на овулация при жените, които се хранят обилно сутрин.


От резултатите от проучването може да се заключи, че консумацията на здравословна закуска води до увеличаване равнището на плодовитост сред жените със синдром на поликистозни яйчници. Този синдром засяга приблизително между 6 и 10% от жените в репродуктивна възраст, като намалява техните възможности за зачеване.

Също така синдромът на поликистозни яйчници създава резистентност към инсулин. Това води до увеличаване на мъжките полови хормони и може да предизвика менструални нарушения, косопад, окосмяване по тялото, акне, безплодие и диабет, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари