IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не смесвайте храна и течности!

8 ноември 2013 09 00

Така само ще си докарате стомашни проблеми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаем, че един от начините да притъпим глада и да поемаме по-малко храна е като се наливаме с течности (най-добре с вода). Специалисти дори съветват преди да преминем към поредното хапване да изпием 20-30 мин по-рано една голяма чаша вода, която да даде известно чувство за ситост и да не се нахвърляме като гладни чакали на ястието си.

Никой уважаващ себе си специалист по хранене обаче, няма да препоръча да се наливаме с течности, докато консумираме други продукти. И това е така, защото смесването на храна и течности затруднява храносмилането, предупреждава експертът в тази област Шонай Сабхеруал. И не става въпрос за някакви 50 мл, а за водни чаши или дори бутилка.

За да разберете дали сте поели достатъчно течности, просто се запитайте дали сте жадни, а не посягайте механично към чашата.

„Повечето хора поемат вода, докато хапват. Те нямат представа колко вредно е това, защото затруднява храносмилането и по-точно разграждането на поетото. А хората с храносмилателни проблеми, могат само да ги задълбочат, смесвайки храна с течности. Стомахът знае кога ще получи храна и започва производството на храносмилателните сокове. Ако с храната влезе и течност, тези сокове се разреждат и те не успяват ефективно да смелят храната. Тя се поема от стомашните стени, което може да доведе до киселинен рефлукс (частично смляното стомашно съдържание и киселините се връщат обратно в хранопровода )“, обяснява Шонай.

Питейната вода, смесена с храната, може да повиши инсулина в кръвта. Колкото повече инсулин се освобождава в кръвта ви, толкова сте по-склонни да съхранявате мазнини в тялото си“, добавя още дамата.

Течностите могат да подпомогнат храносмилането, ако се приемат 2 часа преди или след самото хранене, пише сайтът Times of India.

Как да избегнете приема на повече течности по време на хранене?

- Внимавайте за количеството сол в менюто си. По-солените храни събуждат чувството за жажда;

- Не яжте бързо, защото така ще имате нужда да прокарвате големите хапки с някаква течност;

- Не яжте и прекалено сухи храни;

- Дъвчете колкото можете по-дълго.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари