IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как маникюрът може да предизвика рак на кожата

8 май 2014 06 40

UV лъчите на сешоарите за нокти могат да увредят ДНК-то само след осем употреби

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всяка жена иска да изглежда добре, а хубавият маникюр е неизменна част от визията на дамите. Какво обаче може да ви коства седмичното посещение на козметичен салон? Според ново изследване ултравиолетовите лъчи, излъчвани от сешоарите за нокти, носят риск от рак.

Данните сочат, че само осем сесии под лампата са достатъчни, за да причинят увреждане на ДНК-то на кожата – основният виновник за рака на кожата. Обикновено суетните жени ходят на маникюр веднъж седмично, а засъхването на лака трае около десет минути.

Рискът е причинен от UVA лъчите. Докато светлината няма да изгори кожата (UVB лъчите са отговорни за тена), интензивното излагане на UVA лъчи може да повиши риска от меланом. Все пак лекарите успокояват, че рискът от използването на UV лампи е минимален, но не и напълно изключен.

„Нашите данни показват, че дори и с множество експозиции, рискът от рак на кожата остава малък“, споделя доктор Шил. Това обаче не означава, че към ултравиолетовите лампи трябва да се подхожда напълно безгрижно.

Две здрави жени на средна възраст в САЩ развили анормални клетки на кожата на ръцете си, според проучване от 2009 година. Експертите са на мнение, че причината и при двете пациентки е свързана със сешоарите за нокти, използвани в козметичните салони. По тази причина лекарите препоръчват прилагането на UVA защитни ръкавици. По този начин рискът от рак може да се ограничи, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

десс ( преди 9 години )
много манипулираща статия ,пълна с много глупости!Заглавието е покъртително и доста смешно,все пак не сте на солариум,хахахха!Искам да ви кажа,че излизането навън на слънце е вредно,стойте си у вас,недокоснати от всякакви видове лъчи :))))))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )