IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените в 30-те са застрашени от проблеми със сърцето, ако не тренират

13 май 2014 10 43

При неактивните дами има 50% по-голям риск от сърдечносъдови заболявания

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем колко важно е човек да бъде физически активен. Тренировките се отразяват добре не само на фигурата, но и на целия организъм. Ето защо жените, които не правят упражнения, са изложени на по-голяма опасност от сърдечни атаки. След тях остават дори пушачите и хората със затлъстяване.

Това показва ново проучване, според което неактивните жени са с 50% по-застрашени от развитие на сърдечно заболяване. По тази причина експерти настояват да се направят кампании, показващи значението на тренировките.

Според тях те биха имали по-голямо въздействие, отколкото кампаниите срещу тютюнопушенето или тези за насърчаване на здравословното хранене. До тези заключения изследователите стигнали, след като прегледали случаите на 32 541 жени на възраст между 22 и 90 години.

Те разгледали начина на живот на участничките, както и дали те са имали сърдечносъдови заболявания. Крайните резултати показали, че липсата на упражнения поставя жените в риск, независимо от тяхната възраст.

Най-застрашени са дамите в 30-те си години. Тези в 40-те са изложени на 38% по-голям риск, докато неактивните жени на 50+ увеличават шанса си да имат проблеми със сърцето само с 28%. За сравнение – рискът при пушачките в 30-те години е 40% и 30% за дамите с наднормено тегло, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )