IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми със зачеването? Винете холестерола!

9 юни 2014 05 10

По-високите му нива вредят много на фертилността ви

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Високият холестерол е вреден за здравето. Той причинява сърдечносъдови болести, но учените наскоро откриха, че има отношение и към зачеването на бебе.

Изследване показва, че жените, които имат високи нива на холестерол в кръвта си, зачеват по-трудно. А ако партньорите им имат същия проблем – създаването на бебе се оказва почти мисия невъзможна.

Учените от изследователския здравен американски център съветват двойките, които искат дете, първо да се подложат на тест за нивата на холестерол в кръвта си.

Проучване е обхванало 401 двойки на възраст между 18 и 44 години. Нито една от тях не е имала фертилни проблеми.

След близо година 347 от жените са заченали, а 54 не са успели. След изследване на кръвта е установена тясна връзка между нивата на холестерола и способността за забременяване.

„Ние знаехме, че високият холестерол води до различни сърдечни заболявания. От настоящото ни изследване обаче става ясно, че той намалява шанса двойките да станат родители“, казва д-р Енрике Шистерман от правителствения американски здравен център.

Той сподели, че наблюдението на нивата на холестерола не трябва да започва в зряла възраст, а много по-рано. Високите му нива са опасни и намаляват фертилността и на 20-годишните.

Не е напълно ясно защо холестеролът засяга плодовитостта, но восъчното вещество е от ключово значение за синтеза на полови хормони като естроген и тестостерон в организма.

Една на всеки шест двойки има проблеми с плодовитостта, а половината от британците имат висок холестерол – т. е. над 5 mmol / L.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )