IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как стресът влияе на тялото ви

4 септември 2014 05 01

Страничните ефекти от стреса могат да бъдат наистина лоши

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Стресът е един от основните проблеми на времето, в което живеем. Той изсмуква вашата енергия, вашето желание да бъдете физически активни, понижава дори либидото ви.

Ежедневният стрес е изключително негативен за тялото ви – нещо като отровно вещество, което не ви убива веднага, но ви вреди, приемайки го всеки ден на малки дози.

Ето и кои са наистина лошите странични ефекти на стреса:

1. Чувствате се изтощени.

Стресът задейства освобождаването на хормона кортизол. Кортизолът от своя страна ускорява сърдечния ритъм, дава на мозъка повече кислород и освобождава допълнителна енергия, за да помогне на тялото да се справи с това напрежение. Честият стрес обаче кара мозъка да ограничи количеството кортизол, което се изпраща в кръвта и по този начин вие започвате да се чувствате постоянно изтощени. Добрата новина е, че три часа физическа активност на седмица трябва да държи нивата на кортизол в норма.

2. Обърква либидото ви.

За никого не е тайна, че когато умът ви е на друго място, много трудно може да изпитате желание за секс. Но това не единственият начин, по който стресът вреди на вашето либидо. Хроничният стрес може да повлияе на производството на естроген и по този начин да намали сексуалното ви желание. Концентрирайте се върху здравословен хранителен режим, за да облекчите този неприятен симптом.

3. Отразява се зле на маникюра ви.

Ако имате неприятния навик да дърпате или хапете кожичките си, може би това се дължи на стреса. По този начин не само съсипвате добрия външен вид на ноктите си, но и рискувате да си навлечете някоя неприятна инфекция (все пак с ръцете си пипате толкова много неща!). За да сте сигурни, че стресът няма да се отрази зле на ноктите ви, нанасяйте омекотяващ крем, за да сведете щетите до минимум.

4. Кара ви да наддавате тегло.

Според едно проучване хората, които са на диета и използват техники за справяне със стреса, отслабват повече, отколкото останалите участници в изследването. Връзката между намаляването на стреса и загубата на тегло може да бъде, че стресът кара хората да преяждат. Друго проучване пък показва, че жените, които са постоянно стресирани, метаболизират мазнините и захарта по различен начин от останалите.

5. Причинява косопад.

Обикновено косопадът започва от три до шест месеца след много стресова ситуация. Добрата новина е, че този страничен ефект трябва да бъде само временен и балансираният хранителен режим може да помогне на клетките в космените фоликули да се върнат към нормалното си състояние.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари