IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напитките без захар също съсипват зъбите ви!

18 януари 2016 06 00

Може да са диетични, но това не ги прави полезни

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Много хора предпочитат да пият течности, които не съдържат захар, заради здравословния/диетичния си режим и защото са наясно, че те вредят на зъбите. Ново изследване обаче показва, че и неподсладените напитки са доста вредни за вашата усмивка и съсипват зъбите.

Учени от университета в Мелбърн са изследвали над 23 напитки, сред които дори препоръчваните във фитнесите спортни напитки и води. Те са установили, че течностите, съдържащи киселинни добавки и ниски нива на pH увреждат емайла на зъбите, дори да не съдържат захар, пише Daily Mail.

„Хората масово вярват, че приемайки течности без захар, не увреждат зъбите си, но това не е така. Химикалите и киселините в някои храни и напитки могат да причинят силна дентална ерозия“, твърди Ерик Рейнолдс, ръководител на изследването.

В ранните стадии на ерозията започва разяждане на най-горния слой на зъбите. В процеса на изследването е установено, че дори негазираните и спортните напитки (включително и овкусени минерални води) могат да причинят омекване на емайла на зъбите с между 30 и 50 процента.

„Установихме след куп тестове, че дори напитки без захар, които са определяни като „безвредни за зъбите“ се оказват причинител за разрушаване на емайла на зъбите“, категоричен бе Рейнолдс.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари