IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Невидимите знаци, че сте на ръба на силите си

30 март 2016 05 00

Как тялото ви намеква, че нещо не е наред?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Тялото обикновено ни подсказва, когато нещо не е наред в живота ни. Когато сме в стрес, организмът ни дава сигнали, на които ние често не обръщаме внимание. Въпреки че някои от тях са очевидни, вие може би не си давате сметка, че те се дължат на психическа преумора.

1. Имате малки рани, които не зарастват дълго време.

Ако редовно забелязвате, че имате някакви малки ранички и синини, които не ви минават с дни и седмици, а не можете да се сетите къде сте се ударили/наранили, то може би се намирате под сериозен стрес. Изследванията показват, че преумората може да повлияе на способността на организма да се лекува. Хората, които са с по-високи от нормалните нива на стрес, по-често се оплакват от кожни рани и проблеми. Има достатъчно доказателства, че стресът причинява отделяне на химикали (като кортизол), които пречат на процеса на зарастване и също правят раната по-уязвима към инфекции.

2. Имате проблеми със стомаха.

Ако през последните няколко седмици непрекъснато се оригвате и имате стомашни киселини, вероятно страдате от тревожност. Може да се дължи на неправилно дишане или на вманиачено дъвчене на дъвки или ментови бонбони. Стомашните проблеми могат да показват наличие на стрес и да ви подсказват, че ви е време за почивка. Стресът доказано предизвиква киселинен рефлукс.

3. Дори при кратка дрямка сънувате ярки сънища.

Проблемът тук не е в кратката дрямка, а в това, което се случва по време на този сън. Според лекарите човек трябва да е заспал минимум преди 90 минути, за да започне да сънува. Дремките обикновено са около 30-60 минути и идеята им е да се събудите освежени, а не гроги. Ако обаче започнете да сънувате веднага след като затворите очи, това означава, че мозъкът ви е претоварен и че не получавате достатъчно нощен сън.

4. Вие сте убедени, че имате ранна деменция.

Ако напоследък сте преуморени, възможно е да започнете да забравяте някакви неща. Вие явно сте се фокусирали толкова силно върху предизвикателствата в живота си в момента, че всичко останало бива пренебрегвано от мозъка ви. Това също се дължи на хормона на стреса кортизол. Излишъкът на кортизол може да ни накара да загубим способността си да запомняме неща, които са ни се случили наскоро.

5. Пиете кафе преди лягане и пак заспивате веднага.

Някои хора са по-чувствителни към кофеина от други, но никой не е напълно имунизиран срещу ефектите на този стимулант. Така или иначе мозъчната дейност се засилва след пиене на кафе, но някои хора се кълнат, че кофеинът не ги засяга. Това са хората, които вечер са толкова изтощени, че тялото им не може да реагира на кофеина. С други думи, те са свръхуморени.

6. Скалпът ви е странно чувствителен.

Стресът често води до освобождаване на невропептиди и други естествени химикали в кожата, които причиняват възпаление. При някои хора това възпаление се проявява в акне, при други – в розацея, а при трети може да предизвика раздразнение на кожата на главата. Също така е вероятно да имате тикове на лицевите мускули в продължение на седмици.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари