IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 симптома на разбитото сърце

3 юни 2016 14 40

Какво се случва с ума и тялото, след като половинката ви зареже

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Научно доказано е, че при влюбване се активират центровете на мозъка, които са активни и при зависимостите, т. е. чувството е като да си пристрастен към кокаина. Ето защо, когато връзката не потръгне и човек остане с разбито сърце, болката е много силна, понякога дори се усеща като физическа.

Синдромът на разбитото сърце не е просто израз, а състояние на ума и тялото, което дава силни „странични ефекти“. Ето и кои са те:

Понижено настроение и чувство за самота – И при двата пола се открива този симптом след раздяла. Нивата на хормоните допамин и адреналин се покачват, което означава, че човек трябва да си създаде нови навици, за да запълни вече появилите се липси, от старите, изградени с другия човек.

Депресия – Това е следващата фаза и при двата пола, тъй като допаминът (който създава чувството за „награда“ при виждането на любимия човек) вече е в намалено количество в тялото.

Намалена мотивация – И мъжете, и жените признават, че това е третото най-често срещано усещане след раздяла. Заради пониженото настроение и самочувствие човек не иска да влага усилие в нищо.

Чувство на раздразнителност и стрес – Пониженото количество допамин и повишеният адреналин означават, че човек не може да се справи с нещата както иска и вече не се чувства удовлетворен от живота.

Липса на апетит – И двата пола се сблъскват с този „страничен ефект“. Хормонът на стреса кортизол се покачва, което води до повишаване на кръвната захар, а адреналинът забавя функциите на храносмилателната система и човек не се чувства гладен.

Инсомния – Жените страдат по-често от нея, отколкото мъжете, тъй като са обсебени от постоянни мисли дали са взели най-правилното решение, дали е можело да променят нещо и т. н. Тези мисли увеличават нивата на адреналин в тялото и затова мозъкът не може да изключи.

Нездравословно хранене – Това изненадващо се оказва запазена марка на мъжете. На практика според учените това е „сексуализация“ или „фетишизъм“ към храната, която се приема по-скоро като утеха и награда, а не като гориво за функциониране на тялото. Вследствие човек яде повече, отколкото има нужда.

Отказ от физическа активност – Дамите са по-податливи на този симптом. Те изпадат в нещо като летаргия, породена от пониженото им настроение, което води до липса на мотивация да се грижат за себе си.

Главоболие – Често срещано при жените, вследствие на емоционалния стрес, напрегнатостта на тялото и безкрайните сълзи.

Проблемна кожа – Получава се заради хормоналния дисбаланс, най-вече от завишените нива на кортизол и адреналин, липсата на сън и лошо хранене.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари