IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доказано: Ползите от кърменето

20 октомври 2017 07 20

Да кърмя или не? Въпросът, който си задава поне веднъж всяка бъдеща майка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кърменето е двупосочна връзка – помага не само на вашето бебе, а и на вас. Повечето психолози твърдят, че то е естествено следствие от бременността и пропускането му има последствия. То е от значение не само за здравето на мъничето ви, а и за вашето.

Помага за нормализиране на теглото след раждането

Процесът гори много калории и разбива излишните мазнини натрупани по време на бременността.

Понижава риска от рак

Кърменето понижава нивата на хормона естроген, който може да доведе до образуването на ракови клетки. Освен това се счита, че той намалява риска от рак на яйчниците, тъй като отлага овулацията.

Заздравява костите

Калцият е жизненоважен за костите и много хора подозират, че при кърменето той излиза от женското тяло заради млякото. Скорошни изследвания обаче показват, че кърмачките имат по-здрави кости и са подложени на по-малък риск от остеопороза.

По-здраво сърце

Изследване, публикувано в сп. Journal of the American Heart Association твърди, че кърменето може да предпази майките от сърдечен удар близо десетилетие след раждането. Това се случва, защото женският метаболизъм се променя след раждането, излишните мазни резерви намаляват и стресът намалява при кърмене.

Психическо здраве

Кърменето е като естествен стимулант на имунната система и намалява вероятността жените да изпадат в депресия, твърди скорошно изследване.

По-качествен сън

Кърмачките доказано спят повече и по-качествен сън, който им помага да изглеждат по-добре, да са по-енергични и да се възстановяват по-бързо, твърди д-р Прия Шарма, холистик диетолог.

Тя препоръчва на кърмачките следното:

- да приемат повече витамин С и В, минерали като цинк, калий, магнезий и желязо;

- да избягват захар и консерванти;

- да приемат пробиотици;

- да приемат повече органични храни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари