IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият убиец в спалнята ви

9 март 2018 08 20

Махнете телефона далече от главата и сърцето си!

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тъмна стая, прохладна температура, удобно легло – идеалната предпоставка за дълбок и дълготраен сън. Но какво ще стане, ако ви кажем, че в тази прекрасна обстановка има нещо в стаята ви... или дори под възглавницата ви, което бавно и тихомълком ви убива? Страшничко, нали? Нямате представа как това нещо афектира психическото и физическото ви здраве.

След като вече спечелихме вниманието ви, ще ви разкрием този вредител. Ровенето във Facebook и Instagram преди сън пречи не само на съня ви. Употребата на мобилни телефони продължително време е вредна за здравето, а държането на апарата под възглавницата или в непосредствена близост до главата ви също е изключително опасно и дори смъртоносно в дълготраен план.

Какво се случва?

Мобилните телефони излъчват радиации, които може да нанесат поражения на мозъка. Те могат да доведат до главоболие, мускулни болки и други щети на здравето ви. Предаването на сигнал от около 900 MHz има неблагоприятно въздействие върху функционирането на системите на тялото.

Изследвания също така свързват радиацията от мобилни телефони с еректилната дисфункция при мъжете. Господата, които не се разделят с телефоните си дори нощем са застрашени от намалено количество и влошено качество на спермата.

Синята светлина от телефона също така може да възпрепятства производството на хормона на съня мелатонин. Това нарушава циркадните ритми (часовника на тялото) и може да попречи и на съня. Причината е, че синята светлина излъчва дължини на вълните, които са подобни на дневната светлина и кара нашите сетива да мислят, че все още е ден.

Кой какво казва

Световната здравна организация предупреждава, че използването на мобилни телефони или задържането им близо до вас, докато спите, може да е канцерогенно, особено при деца, тъй като скалпът и черепът им са по-тънки от тези на възрастните и са по-уязвими от радиацията. За да намалите риска от рак е препоръчително да използвате слушалки или високоговорител. Не дръжте телефона в леглото!

Колко далече трябва да държите устройството?

Силата на радиочестотното електромагнитно поле, която е свързана с телефона, намалява много силно, когато го отдалечите от главата. Няма конкретно определено разстояние, но е препоръчително да го държите поне на три крачки от главата си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари