IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навиците, които нараняват гърба ви

2 февруари 2019 11 45

Сами не осъзнавате как наранявате гърба си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Гърбът ви е една от най-важните и уязвими части на тялото, тъй като през него минават много нерви, прешлени и той има поддържаща и свързваща функция на всички крайници. Дори леко нараняване може да се отрази на цялостното ви здраве. Понякога наранявате гърба си без дори да осъзнавате, правейки ежедневно различни на пръв поглед дори тривиални неща. Например:

Носите често високи токчета

Това води до промяна в извивката на гърба, а оттам и на позата заради неравномерното пренасяне на тежестта. Ако искате да ходите на по-високо, заложете на платформи.

Вдигане на тежести в залата

Уверете се, че не прекалявате с тежестите и изпълнявате упражненията правилно. Леки отклонения в траекторията на движението може да доведат до нежелателно натоварване на зони и възпаление на нерви, което веднага рефлектира върху гръбначния стълб.

Тежки чанти

Носенето на тежки пазарски/дамски чанти ви кара да се наклонявате на една страна. Ако това се случва често, ще доведе до изкривяване на позата и гръбначния стълб. Разпределяйте по възможност равномерно тежестта и в двете си ръце.

Използването на мобилни телефони

Навик, който всички притежаваме, но опасен по неподозиран начин. Често по време на разговор по телефона се получава изкривяване на врата, което оказва натиск и върху гръбначния стълб.

Грешна поза на сън

Спането по корем често има негативно отражение върху гръбнака. Причината е, че в тази позиция вие оказвате напрежение върху врата, гръбначния стълб и таза. Хубаво е да си подсигурите удобна възглавница и малки възглавнички, за да подпирате опорни точки, ако ще лежите по корем.

Домакински задължения

За съжаление, трудно ще избягате от тях, но можете да ги изпълнявате, внимавайки за позата си. Например, когато чистите пода с парцал, в повечето случаи подсъзнателно се прегърбвате. По-добре сгънете леко коленете и дръжте гърба изправен, а не изнасяйте тялото приведено напред. Миенето на прозорци, което обикновено трае часове, също се отразява на гърба и кръста ви.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари