IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 съвета как стомахът ви да преживее коледните празници (2 част)

23 декември 2018 11 45

Още 6 съвета, за да не търсите лекар след празниците

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Продължаваме да ви снабдяваме с амуниции, с които да изкарате вкусни празници, които няма да се наложи да компенсирате през януари с диета.

1. Отделете време за себе си. Пазарувайте, разхождайте се, отидете на фитнес или йога. Правете повече неща, които ви носят удоволствие и щастие. Вътрешният баланс и щастие ще ви държат далече от емоционалното хранене и преяждането.

2. Заредете се с витамини. Студеното време, динамичното ежедневие, нередовното хапване и бъдещите ви социални ангажименти по празниците може сериозно да отслабят имунната ви система. Затова е важно да приемате витамини, особено витамин С и D.

3. Създайте си домашни навици. Шансът да се храните по-здравословно в периода на коледните и новогодишните празници е свързан с пазаруване и готвене у дома. Тогава вие контролирате храната си и можете да си създавате правилното според режима ви меню.

4. Правилото 80/20. Или казано по друг начин – 80 % от ключа към здраво и хубаво тяло е здравословна храна, а 20% спорт. Не го забравяйте и не си мислете, че ако тичате по 7 км на пътеката всеки ден ще запазите тялото си от щетите на коледната и новогодишна трапеза.

5. Баланс. Ако все пак изрежете всичко „вредно“ от менюто си, ще мислите само за него. Старайте се да се храните балансирано. Ако сте канени на вечеря, където ще има кексчета, тортички и какво ли още не, се опитайте да хапвате салати и супи през останалата част от деня. Така не е нужно да се самобичувате заради парчето сладкиш за десерт.

6. Повишено внимание към алкохола. Скорошно проучване разкри, че човек може да се лиши от десетки хиляди калории на месец само като ограничи алкохола. Разбираме, че ще има партита и все пак говорим за празници, но това не означава, че трябва да се нокаутирате със спиртни напитки. Това влияе зле не само на теглото ви, но и на черния дроб.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари