IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да преборим главоболието по време на диета?

31 май 2019 08 30

Съвети, които да ви помогнат при борбата с болката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Стремежът към отслабване може да бъде доста болезнен и то не само за мускулите. Според проучване, направено от Националната фондация за главоболие на САЩ, загубата на тегло може да предизвика 30% от мигрените ви, както и по-лек тип на болки в главата. Отказът от много неща по време на диета като намаляването на захарта и кафето, може да донесе голям дискомфорт. Ето някои съвети как едновременно да се наслаждавате на хубавата си фигура, но и да не страдате по време на процеса.

Спрете прекаленото ограничаване на приема на калории

Ако започнете да имате твърде много време между храненията или пък ядете на нередовни интервали, това предизвиква спад в нивата на кръвната захар, което кара вашето тяло да навлезе в т. нар. „гладен период“. Това предизвиква реакция, която е подобна на тази, която тялото изпитва по време на стрес. Нередовното хапване може да предизвика много болезнено главоболие. Когато се нахраните, болката в главата, умората и загубата на енергия, веднага ще отминат.

Снимка: iStock

Съвет: Запомнете, че трябва да имате максимум четири часа между всяко хранене. Опитайте се да ядете нещо леко между закуската, обяда и вечерята. Тук могат да ви бъдат полезни солетите или ядките.

Не забравяйте водата

Дехидратацията е често срещан фактор за главоболие. Според експерти, тя предизвиква стесняване на кръвоносните съдове в мозъка, което намалява снабдяването му с кръв и кислород. Ниските нива на електролити също могат да са причина за главоболието, причинено от дехидратация. Освен това липсата на вода може всъщност да попречи на загубата на тегло. Според проучване, тялото лесно може да обърка жаждата с глад, което може да доведе до прекалено ядене.

Снимка: iStock

Съвет: Започнете да пиете често вода или чай. Пийте нещо по време на ядене и между храненията. Когато работите, не забравяйте да останете хидратирани. Винаги имайте бутилка вода подръка.

Избягвайте изкуствени подсладители

Според проучване, направено от университета „Вашингтон“ в Сиатъл, някои хора могат да бъдат доста чувствителни към аспартам, което може да доведе до главоболие. Той се съдържа в някои диетични храни и напитки.

Снимка: iStock

Съвет: Ако смятате, че изкуствените подсладители ви причиняват главоболие, започнете да си водите дневник, в който да записвате какво ядете. Започнете да пиете кафето или чая си с мед, тъй като е доказано, че той има диетичен ефект и е по-полезен от захарта.

Бавно намалете кофеина.

Ако в диетата ви е забранено да пиете кафе и газирани напитки, може да преминете през т. нар. процес „отказване от кофеин“. Според Си Ен Ен, половината хора, които са отказали кофеина изпитват главоболие или други неприятни симптоми.

Снимка: iStock

Съвет: Не спирайте кофеина изведнъж. Вместо това, започнете бавно да намалявате неговия прием. Той сам по себе си не води до напълняване, но често се среща в напитки, които съдържат други вредни съставки. За да пиете любимото си кафе по време на диета, използвайте нискомаслено мляко и не слагайте сметана.

Почивайте

Стресът е един от факторите, който причинява множество неприятности. Освен че може да ви накара да похапвате, когато не трябва, той е и най-честият причинител и на главоболие. Когато сте под стрес, в отговор тялото ви отделя адреналин или кортизол. В допълнение към енергията, която е необходима за борбата със стреса, тези два хормона карат кръвоносните съдове в мозъка да се свиват, което води до болки в главата.

Снимка: iStock

Съвет: Когато се намирате в стресова ситуация, опитайте се да поемете дълбоко въздух. Може да се разходите навън, да легнете за кратка дрямка или пък да направите нещо за себе си – да отидете на маникюр или да се видите с приятели. Не позволявайте опитът да направите добро тяло да ви предизвика стрес. Понякога диетите са доста строги относно грамажите, които трябва да приемате, но това не трябва да ви притеснява. С правилното и редовно ядене, резултатите ще дойдат сами.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари