IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основните правила за изрядна хигиена и здраве (2 част)

30 юни 2019 06 00

Трябва да придобиете следните навици

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Добрата хигиена не е наказание, а навик, за когото винаги трябва да намирате време. Продължаваме със списъка с действия, които трябва да автоматизирате, за да сте красиви и здрави:

11.Ежедневен душ

Душът е нещо, за което не трябва да пренебрегвате, без значение колко сте уморени и дали ви се спи. Редовното къпане помага не само да сте чисти, но и кожата да се обновява, след като сте изтъркали клетките и мръсотията. Не се бършете с мокра кърпа и не използвайте една и съща кърпа няколко пъти. Ползвайте само ваша лична кърпа.

12.Режете ноктите си редовно

Редовната поддръжка на маникюра и педикюра ви ще ви помогне да е предпазите от гъбички, враснали нокти и разнасяте на бактерии, които може да са се загнездили под ноктите. Режете ноктите си веднъж на 10 дни, а ги почиствайте със сапун и вода всеки ден. Най-доброто време да се погрижите за ноктите си е след баня.

Основните правила за изрядна хигиена и здраве (1 част)

13. Грижа за косата

Мийте косата поне веднъж на 3 дни. Не само, за да изглежда чиста и бляскава, а и защото скалпът ви се нуждае от почистване. Важно е и да се подстригвате редовно, за да премахнете овехтелите крайчета, които прекъсват притока на кислород към косъма.

14. Чисти дрехи

Перете дрехите си редовно и избягвайте изцяло синтетичните материи. Те ви карат да се потите и водят до обриви и дразнение на кожата. Не носете едни и същи чорапи повече от два дни и едно и също бельо – повече от ден. Не заемайте и чужди!

15. Обезкосмяване

Можете да използвате бръсначка, кола маска или да се доверите на експерт. Ако се спрете на първото, внимателно изчистете и подгответе кожата преди това. Не бързайте, за да не се порежете и почистете внимателно бръсначката. Нанесете крем, които да успокои кожата. Ако посещавате козметик, гледайте експертът да ползва ръкавици и чисти уреди.

16. Аромат на тялото

Дръжте подмишниците си сухи и чисти, за да не позволявате на бактериите да се разпространяват. Когато се изпотите, максимално бързо се отървете от потните дрехи и се изкъпете. Намалете храни и напитки ,които могат да провокират неприятна миризма от тялото ви.

17. Спете достатъчно

Почивката е важна за възстановяване на мозъка. Спете между 8-10 часа на денонощие.

18. Почистете ушите си

Когато се къпете, може да почистите ушите с пръсти. След това внимателно с клечка с памук. Не натискайте, за да не нараните ушната кухина. Ушите се замърсяват лесно и трябва да се почистват всеки ден.

19. Почистване на стъпалата

Сапунисвайте и стъпалата си, когато се къпете. Почистете мястото между пръстите. Носете сухи чорапи, за да не задържате влага по краката и да провокирате развъждане на бактерии. Ако имате някакви ранички, лекувайте ги навреме. Кожата на краката е почти постоянно покрита и може да се влошат, ако не се намесите навреме. В случай, че имате напукани пети и стъпала, слагайте специален хидратиращ крем за тях.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари