IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малцина знаят: Цигарите са вредни и за очите

3 юли 2019 06 00

Цигареният дим съдържа токсични химикали

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Всеки е виждал ужасяващите картинки върху кутиите за цигари, които онагледяват вредата от тютюнопушенето. Но много малко хора осъзнават, че чрез този навик вредят и на очите си, съобщават британски специалисти.

Въпреки ясната връзка, само 20 процента от пушачите осъзнават, че вредният им навик може да предизвика ослепяване, показа анкета на британската Асоциация на оптометристите.

Рискът за пушачите да загубят зрението си, е два пъти по-голям в сравнение с непушачите. Причината е, че тютюнът може да причини и влоши много заболявания на очите.

Цигареният дим съдържа токсични химикали, които могат да раздразнят и да навредят на очите. Тежките метали като олово и мед могат да се натрупат в лещите и да се появи замъгляване – катаракта. Пушачите са около три пъти по-застрашени и от възрастова макулна дегенерация. Рискът от внезапна загуба на зрението заради оптична невропатия, при която спира кръвоснабдяването на окото, при тях е 16 пъти по-голям.

Тютюнопушенето може да влоши и проблемите със зрението, свързани с диабета, като увреди кръвоносните съдове в ретината.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари