IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за зрението

1 август 2019 07 52

Не вярвайте сляпо на всичко, което четете и чувате

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

От хапване на моркови, до лимитирано гледане на телевизия – има толкова много съвети и митове обвързани със здравето на зрението, че понякога човек напълно може да се загуби в тях. Не вярвайте на всички. Човек трябва да полага специална грижа за зрението си, но не и да пробва всичко, което чуе/прочете.

Ето 5 мита, които е време да бъдат развенчани:

1.Мит: Четенето на приглушена светлина ще афектира зрението ви

Истината: Очите се уморяват по-бързо, когато светлината не е достатъчна, но това не влошава зрението ви. Трябва просто да се погрижите светлината да пада директно върху четивото ви, а не през рамото ви. Когато светлината идва от гърба ви, се получава допълнителна сянка, която затруднява четенето.

2.Мит: Яденето на моркови подобрява зрението

Истината: Вярно е, че морковите са полезни за очите, защото съдържат високо количество витамин А. Но зеленолистните зеленчуци и пресните плодове са по-добър източник на витамини! И все пак всички тези храни не могат да оправят очни проблеми.

3.Мит: Не носете очила и лещи през цялото време

Истината: Ако офталмологът ви ви е предписал да носите очила за четене, носете ги. В противен случай ще ги напрегнете излишно и ще ги уморите без причина. Носенето на очила няма да отслаби зрението ви.

4.Мит: Не се взирайте в екрана на компютъра цял ден

Истината: Взирането в монитора ще напрегне и умори очите ви, но няма да ги нарани или увреди зрението ви. Гледайте да работите на подходящо осветление, да почивате по 10 мин на всеки 2-3 часа.

5.Мит: Ако кръстосате очите си, ще останат така

Истината: Това е абсолютно невярно. Очните мускули позволяват да движим очите си в различни посоки без това да ги спре на конкретна позиция завинаги.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари