Научихме една малка хитринка и то съвсем случайно, докато четяхме нещо кулинарно в търсене на перфектната рецепта за ризото в средиземноморски стил.
Изненадата е, че ако някой път решите да експериментирате в кухнята и да сготвите която и да е рецепта с ориз, едновременно с нещо вкусно може да приготвите и нещо козметично за себе си.
Не бързайте да изхвърляте водата от ориза, защото между другото докато се суетите в кухнята, може да отделите пет минути за една много лесна разкрасяваща процедура.
Веществата, които се съдържат в зрънцата ориз снабдяват организма с полезни минерали и витамини, а водата, в която често оставяме ориза да кисне за малко преди термална обработка, може съвсем спокойно да се използва като тоник за кожата на лицето.
Съвсем просто е – вместо да изхвърляте побелялата вода от ориза, я прехвърлете в купичка и напоете с нея памучен тампон за почистване на грим.
Обтривайте кожата на лицето в продължение на няколко минути, а накрая само изплакнете обилно с вода и нанесете овлажняващ крем.
Този оризов тоник дава най-добри резултати при суха кожа на лицето, тъй като я прави много по-мека и нежна, благодарение на минералите и витамините от група В, които се съдържат в него.
В екстракта от ориз има една много интересна и полезна аминокиселина - серин . Тя се смята за естествен овлажняващ фактор за кожата, който предотвратява образуването на бръчки по нея.