Преди да пристъпим към рецептата с нар, ви напомняме, че при ексфолиантите за лице с абразивни частици – било то всякакъв вид миниатюрни топченца в различни цветове в купешките продукти или техните заместители от кухнята, като кафява захар например, важи едно много полезно правило:
Скрабовете, които съдържат по-груби абразивни частици са подходящи за нормална и смесена кожа, а тези с по-фина и лека формула за чувствителна, склонна към раздразнения кожа.
Някои използват семената от нар като добавка към салати и при приготвянето на екзотична салца, но ние решихме да ги направим част от една нова домашна, разкрасителна процедура.
Избрахме тази рецепта, защото семките на нара са богати на антиоксиданти и се препоръчват при грижа за сухата кожа през зимата. Бинго!
Продуктите, които включва рецептата са: 2 ч.л.масло от авокадо, 2 ч.л.кафява захар, 2 ч.л.пчелен мед, 1 ч.л.портокалови корички и 1 ч.л.семки от нар.
Сложете маслото в дълбока купичка, след това добавете захарта, като бъркате непрекъснато. След това е ред на меда, който е незаменимо средство за овлажняване и подхранване на кожата. Изсипете и останалите съставки.
Портокаловите корички може да замените и с лимонови. Слагат се за по-приятно ухание и свежест на ексфолианта, така че ако не разполагате с тях в момента, просто прескочете тази стъпка.
Разбъркайте добре, докато се получи мека, хомогенна смес. Разнесете скраба по кожата с бавни, кръгообразни движения с помощта на по-голяма гъба луфа или директно с ръце.
Хубавото при този екфолиант е, че може да се използва както за тяло, така и за кожата на лицето. Единственото условие, което трябва да спазвате при нанасянето - избягвайте зоната около очите и устата.